Елена Коларова: “Благодарна съм, че мога да танцувам и да предавам емоцията си на хората!”

0
634

Елена (Ели) Коларова танцува от малка. Започва със спортни танци, а по-късно се отдава на модерните танци към танцова организация „ДЮН“ в Младежкия дом в Бургас. Три години по-късно танците завзимат живота й и оттогава се занимава основно с хип-хоп и с различните стилове от тази култура – попинг, локинг, кръмп, брейк и т.н. Нейн първи треньор е Христо Андонов – Черния.  По това време, като част от Forsite Crew, Ели печели множество златни, сребърни и бронзови отличия. Ели е част от Pop&Roll Artistic Company. През 2013 година е създадена и Flava House, която става домът за развитие на танцовото й семейство. Наред с това вече 5 години Ели е част от групата Skywalkers – танцьорите на първия победител в телевизионния формат “X-Factor” – Рафи. 

BG Dancer: Здравей, Ели. Говорим си с теб, след като публикува осмото си танцово видео. Много силно послание и страхотен танц!

Ели: Благодаря за хубавите думи. Да, видеото е много специално за мен, не само като послание, но и заради това, че е изцяло обработено и монтирано от мен. Определено има още какво да се желае, но предвид това, че разчитах изцяло на усета си, мисля че се получи добре. Всичко в самото видео е много непринудено – „пълна импровизация” – от снимките до монтажа му, именно за това е истинско и специално. В него съм изцяло себе си и съм щастлива и благодарна, че мога да танцувам и да предавам емоцията си на хората. Това е хубавото на социалните мрежи в днешно време, позволяват ти да споделиш изкуството си с повече хора, а защо не и да ги вдъхновиш.

BG Dancer: Разкажи ни малко повече за целия танцов проект #myDanceyear. Това някакво предизвикателство ли е?

Ели: Определено е предизвикателство и най-вече предизвикателство към самата мен. Често пъти все намираме оправдания, че нямаме време да се снимаме, да правим проекти, да танцуваме с някой нов човек. Това беше първата причина, заради която започнах „myDanceyear” – за да се предизвикам да намирам време да снимам и да експериментирам повече. Самият факт, че трябва да създам видео всеки месец, ме кара да мисля за това и дори само насочената ми мисъл към нещо, води до развитие. Другата идея зад проекта е желанието ми да съм по-смела и да танцувам на различни места по света и да черпя вдъхновение от хората, с които го правя. С някои от тях не танцувам по принцип и е прекрасно, когато се предизвикаш и вземеш от енергията на друг.


BG Dancer: Kое видео се оказа най-голямо предизвикателство?

Ели:  Това е труден въпрос, защото всяко видео беше свързано с различни предизвикателства. Едно от най-любимите ми видеа до сега е 4-тото – с Иво от Skywalkers. На първо място самата хореография си беше предизвикателство и за самите нас, а най-хубавото е, че дори не знаехме къде ще снимаме, просто се знаеше, че трябва да е вечер и средата да е urban…Още на първото място, на което спряхме, усетихме, че е то!

Видеото ми със Стефи от Bangers например е на две части, за всяка част имаше специална локация, грим, коса, приготовления, въжета…определено беше едно от клипчетата с най-голяма предварителна подготовка и планиране. Често пъти времето те притиска, локацията и терена не е удобен, студено ти е, всичко става в последния момент, но това е интересното на живота.

Тук идва момента да благодаря на приятеля ми Рафи (Рафи Бохосян), който ми помага със заснемането на видеата и на Иво от Skywalkers, който ми помага с монтажа.

BG Dancer: Как стана сблъсъка ти с танците и кога разбра, че те са твоят живот?

eli kolarovaЕли:  Занимавах се със спортни танци като мъничка и не се задържах много, защото доста боледувах и родителите ми ме отписаха. Но от малка не спирам да танувам вкъщи. Моята баба един ден каза – “Това дете трябва да се запише на танци” и ме заведе за първи път в Младежкия дом. В началото започнах с така наречения по това време танц – модерен балет. Бях на 12. След това, просто влязох в залата на “брейкарите” и знаех, че това е моята музика. По това време Христо Андонов – Черния, провеждаше кастинг за хип-хоп танцьори, които да ходят на световни  състезания. Всичко това ми звучеше много нереално и изискващо много усилия. Но след като влязох в Forsite Crew, започнах и развитието си в хип-хоп танците и знам, че така е трябвало да бъде.

BG Dancer: Скоро се завърна от Fair Play Dance Camp, който се провежда в Полша. Имаше танцьори от над 53 държави, а ти стигна до полуфиналите. Страхотно постижение и поздравления. Разкажи ни за емоцията там.

Ели: Това беше едно от най-яките изживявания в живота ми! Самата атмосфера на събитието е уникална и незаменима. Потапяш се 24/7 в танци и наистина информацията, която получаваш, е огромна. Аз още се опитвам да я асимилирам.

Колкото до състезанието, това беше втория батъл на Fair Play и аз бях обещала, че  ще се пусна. Наистина е много трудно след 6 дни класове по цял ден и партита, да се пуснеш на състезание. Тялото ти е цялото в крампи и болежки. Но целта ми най-вече беше да получа съвети от съдиите, хора, които са мое вдъхновение по пътя – Paradox, Salah и Lando. Класирах се за топ 8 доста неочаквано, имаше адски много танцьори, пускащи се в сайфърите. Предизвикателството на самите батъли беше, че музиката бе изцяло създавана от бийтбоксъри. Тъй като те също импровизират, бийтът, който създават, се променя постоянно. На полуфинала паднах с два равни и беше доста спорно. Емоцията беше невероятна – да застана на тази сцена и да стигна до толкова напред… Но определено най-полезното нещо бяха съветите на съдиите и приятелството ми с тях.

BG Dancer: Хората, които те познават, знаят, че винаги говориш за усъвършенстване, развитие, предизвикателства. От какво или кого черпиш вдъхновение, за да си по-добра?

Ели: Вдъхновението е навсякъде около нас. Честно казано, най-голямо вдъхновение черпя от живота, от личните преживявания и от света около мен. Интересно ми е да опознавам себе си и да търся нови умения и усещания. Също така има хора, които ме вдъхновяват – отборът ми – Skywalkers, хората от Flava House, танцьорите от Studio 121 и много други. Мога да открия вдъхновение в почти всичко.

BG Dancer: За какво си мечтаеш?

Eли: Мечтая си да съм здрава, за да не спирам да преследвам мечтите си. Все повече се убеждавам, че силата на мисълта ни е невероятна и няма невъзможни неща.