Република Калакута

0
54

#РЕПУБЛИКАКАЛАКУТА не е нито биографично представление за Фела Кути, нито мюзикъл по неговото творчество. Това е къс от #АфрикаБезКлишета.

Говорител на едно поколение, Fela Kuti превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Арестуван над 200 пъти заради остра сатира срещу властта и корупцията, Фела е истинско превъплъщение на отдадеността към родината и изкуството. Противник на невежеството, потисничеството и примирението, този музикант пробужда нигерийците с неподражаем стил. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в “далечен” Лондон. Така се ражда ново музикално явление.

По името на килията, в която е лежал за първи път, Фела Кути обявява независимата #РепубликаКалакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бенда му записва музика до 1977-ма година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото. Живял във Великобритания и в САЩ, бунтарят вижда от дистанция любимата си Африка и действителната й роля в световната политика. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с пан-африканските убеждения и с музикалното новаторство.

Място: Дом на културата “Борис Христов”
Дата: 15-ти октомври
Час: 19:30 ч.