Орфей и Евридика – танцов спектакъл за всепобеждаващата любов

0
155

орфейЕдин спектакъл за всепобеждаващата Любов! Спектакъл, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства! Спектакъл за силата на човешкия дух и победата над Съдбата!

По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише „La favola d’ Orfeo”. Спектакълът “Орфей и Евридика” използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове – метал, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство).

Музикалната и сценичната интепретация на спекатакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория.

Спектакълът е музикално – танцов. В него се използват и специални визуални ефекти. Визията и танцът „превеждат“ на по- неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура.

Спектакълът, по идея на Румяна Бъчварова, е реализиран от постановъчен екип в който личат имената на някои от най- големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков,  проф. д-р Александър Илиев – хореография и режисура. Музиката се изпълнява от оркестър, съставен от музиканти на БНР и Софийска филхармония, Стоян Павлов – тъпан, група Ренегат, хор „Кл. Монтеверди“. Солисти: Владимир Попов- Орфей (ДО Русе), Венера Мелеки – Евридика (Националните опери в Кипър и Атина) Олга Павлова– Вестителка (Национална опера София и ДМТ „Ст. Македонски“) Танцьорите са от класовете на проф. д-р А. Илиев в НАТФИЗ и ПУ.

Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще  приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали. Като използваме за естествен декор интериора на Античния тетър в Пловдив ние ще свържем античното културно наследство със съвременното живо изкуство като създадем и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у нашия зрител.

Дата: 19-ти септември
Място: Античен театър Пловдив
Начало: 19:00 ч
Билети в Евентим