Васил Дипчиков в топ 10 на танцово шоу в Украйна

0
58

 [notification type="notification_info" ]

dipchikov-fotoВасил Дипчиков е един от онези танцьори, които могат да изтанцуват всичко и на всякаква музика. Той завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър движение“ при доц. Александра Хохг. Продължава своето развитие като солист на българската трупа за съвременен танц и танцов театър в България – балет “Арабеск”. Васил е част и от артистичния екип на танцьорите в новосъздадената ColdpieceDT Comp. Зад гърба си има участие в редица постановки и танцови спектакли.

Едно от последните му постижения е участието му в световния танцов формат So You Think You Can Dance в Украйна. В сезон 9, който е международен, Васил се класира в топ 10 и от началото на декември е в Украйна за живите излъчвания на предаването и борбата за топ място.

[/notification]

BG Dancer: Здрасти Васко как попадна във формата в Украйна?

Васил: Сигурно ще звучи несериозно, но получих предложение да се включва в сезона през фейсбук /смее се/. Да, един от екипа на предаването е гледал мои снимки, видео клипове и ме покани да отида на прослушване. Така заминах в Украйна и се явих на кастинга. Имаше огромен брой танцьори, представители на 23 държави. Аз бях единствен от България.

BG Dancer: И как е да си в топ 10 в един от най-престижните танцови формати в света?

Васил: Чувството е невероятно. Вярвам, че всеки танцьор си мечтае да бъде част от сцена, на която можеш да покажеш всичко, което можеш и да се научиш да бъдеш още по-добър танцьор. Конкуренцията беше на много силно ниво и честно да си призная не очаквах да се класирам на финалите.

BG Dancer:  Разкажи ни за формата, такъв какъвто го познаваме ли е?

Васил: Формата по-скоро се доближава до американския сезон, който върви в момента, но в Украйна включването на деца вече го правят за втора година. Иначе процеса е идентичен, има прослушвания, след което топ 100, където изучаваш за 5 дни различни хореографии денонощно. И тук го има момента, в който се разделяме на отбори и трябва да измислим хореография. Буквално не се спи. След което топ 20 с костюми, сцена. Всъщност в топ 20 се класирахме 10 жени, 10 мъже и 10 деца. Различното е и, че се танцува на открито. Сцената е построена така, че от всички страни да се гледа и е на различни локации.

BG Dancer: Как е конкуренцията от кои държави се отличават танцьорите?

Васил: Танцьори имаше от всякъде, впечатление ми направиха танцьорите от Франция, Аржентина, Япония, САЩ, Италия, Грузия и Беларус. Всъщност от 23 държави останахме 5  – България, Италия, Русия, САЩ и Украйна.

BG Dancer: До момента на какви жанрове танцува?

Васил: Имах възможността да танцувам jazz funk, pole dance – което хич не беше лесно, afro jazz, tango, salsa, modern и разбира се contemporary. И тук трябва да спомена, че за мен е изключително важно един танцьор да е комплексен – да не се ограничава в един единствен стил, а да владее тялото си така, че да може да танцува всичко, което се изисква.

Той си пожела да стигне поне до топ 4, за да се срещне и работи с всички световни хореографи-гости на шоуто, а ние му пожелаваме да е поне в топ 3.

[youtube youtubeurl="PJZWrZTUjCw" ][/youtube]