Повдигащо преживяване за финала на ONE DANCE WEEK

0
46

phpvjncmh_559xПрегърбени пред мониторите, загледани в екраните на телефоните си, скрити в музика от слушалките си, пристрастени към технологиите, физически изолирани и отчуждени от обществото – това е действителността, в която живеят хората на новото хилядолетие – Y -поколението.

Като неин антипод е спектакълът “Нагоре”, който на 30 октомври от 18:00 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив, ще закрие деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week.

В “Нагоре”, дело на хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър, участват шест невероятни изпълнители. Те ще представят динамичен движенчески речник, основан на повдигания и преплетен със сурова мъжка енергия. “Нагоре” има интелигентен подход към височината и повдигането – като физическо усилие и като емоционално състояние.

„В основата на “Нагоре” е мъжът – неговата сила и реакция, изразена в риска, който поема по оригинален и виртуозен начин, така че да предостави вдъхновяващо преживяване, което повдига. Хореографията е прекрасна, спектакълът предизвиква физиката, а самото представяне на съвременния танц зарежда публиката позитивно”, разказва Йожеф Трефели в интервю.

Много добре хореографски изграден, спектакълът е истинско физическо предизвикателство за изпълнителите, които през буквалното физическо повдигане един на друг, се заиграват с идеята за духовното усъвършенстване, която „подхвърлят” на публиката. Ползвайки средства като действие и противодействие, ритъм и риск, с акцент върху виртуозността и оригиналността, “Нагоре” гарантира особено вдъхновяващо преживяване за публиката си.

В рамките на тридневна работилница (28, 29 и 30 октомври), насочена към професионални танцьори, Йожеф Трефели и Майк Уинтър ще представят движенческите техники, разработени специално за спектакъла “Нагоре” и ще отворят врати за участниците към един нов свят на височина и полет.

Билети на цена от 10 лв. може да намерите в “Ивентим”. Закупените билети за спектакъла “Нагоре” нямат номер на ред и място, тъй като всички места са разположени на самата сцена.

За ONE DANCE WEEK:
Фестивалът се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Societe Generale Експресбанк и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019, признато е от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015/2016 г. и е горд член на IETM – International network for contemporary performing arts.
ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF), Министерство на културата на Република България, Институт Сервантес, Посолство на Кралство Испания в България, Френски институт, Посолство на Франция в България, Чешки Център, Министерство на културата на Чешка република, Посолството на Израел в България, Министерство на културата на Тайван и Международния фестивал за хореография в Сеул.