Любими филми от любими танцьори в “Нощта на Оскарите”

0
81

Обновената продукция „Нощта на Оскарите“ напълни зала 1 на НДК и ни впечатли със зрелищна хореография, професионално изпълнение, интересен подбор на филми, наградени с Оскар, както и с перфектно музикално и визуално оформление.

150-те танцьори, включени в продукцията, дадоха всичко от себе си и ни отведоха в своя свят – магичен свят, който ни пленява и ни кара да забравим за кратко реалността. Светът на танците.

„Нощта на Оскарите“ е един от малкото проекти, въвличащ голям брой артисти и танцьори с опит в най-различни танцови стилове. Това е една по-различна продукция, в която видяхме професионализъм и сътрудничество между танцьори от стрийт културата, класически балет, съвременни танци и латино-американските и стандартни танци. Не, не беше традиционното редуване на стилове, а продукция, в която не можеш да определиш кой какъв танцьор е освен ако не ги познаваш.

Спектакълът започна с песен, написана специално за случая от Дони и изпълнена от Дарин Ангелов и Михаела Филева. Заедно с тях на сцената се появиха и танцьори с пищни костюми и пера, които ни завладяха веднага.

Последваха най-младите танцьори от Dance Station. В приказни костюми те ни показаха света на Дисни с изключителна хореография и специалното участие на Симона Пейчева и момичетата от националния отбор по художествена гимнастика. Зад тях екрана прожектираше сцени от „Царят лъв“, „Аладин“, „Пепеляшка“ и други класики в анимацията.

008

Хореографът и танцьор Виктор Милушев ни пренесе в пост-апокалиптичен свят, където се развива действието на “Игрите на глада”. Сценографията и изпълнението на танцьорите пресъздадоха сюжета на филма и борбения дух на главния герой.

След това танцьорите на DanceStation и Lindyhop.bgни върнаха назад във времето, в епохата на рокендрола и „Брилянтин” – най-касовият филм за 1978. С енергичното изпълнение върху музика от най-известните хитове на 50-те години, танцьорите ни накараха да си припяваме. Музиката на „Брилянтин“ е сред най-продаваните филмови албуми на всички времена.

Хenergy и танцьорите от Dance Station ни върнаха в 2000 г., когато „Матрицата“ беше сред най-зрелищните филми, правени някога. Впрочем той има четири награди Оскар – за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти. Танцьорите преразказаха битката на Нео и Тринити с Агентите, като не пропуснаха ефектния слоу моушън, с много брейк трикове и изключителни движения.

055

Епичната любовна история „Анна Каренина” беше толкова пищна и бляскава на сцената на „Нощта на Оскарите“, колкото и в самия филм на режисьора Джо Райт. Танцьорите, преобразени досущ като героите, ни разказаха изпепеляващата любовна история между Анна Каренина и офицер Вронски и трагичните й последствия.

090

След тях премиер-балетистите на Софийска опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев изиграха великолепно напрегнатия психологически трилър, описващ метаморфозата на една балерина в „Черният лебед“. С характерните за класическия балет финес и грация, двамата ни показаха различните превъплъщения на аз-а и борбата между тях – както се развиват във филма.

Последва интерпретация по историческия драматичен филм „12 години робство” със специалното участие на Алфредо Торрес и Жоржет Илиева. Двамата ни отведоха в онова време, когато робството в Америка все още е съществувало. С емблематични афро движения, Алфредо ни разказа сюжета на филма и пресъздаде в танц желанието за свобода.

Двучасовото шоу продължи с филма “Беднякът милионер”, който печели 8 награди „Оскар“, включително за най-добър филм. С цветни костюми и с характерни за индийските танци жестове, професионалните танцьори от Dance Station ни пренесоха за малко в Индия.

IMG_0175

Но трябваше да се върнем бързо, защото uMove,  полу-финалистите на тазгодишното издание на „България търси талант”, ни бяха подготвили друг маршрут – в „Страната на чудесата”, при Алиса. Страхотният хип-хоп микс на uMove пресъздаде идеално непознатия и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи.

На сцената бяха и балет „Арабеск“ с внушителна хореография по „Тигър и дракон“ – един от най-известните филми за бойни изкуства. Танцьорите ни показаха изумителна техника от съвременните танци. Танцуваха с лекота и много ефирност, а пълното им преобразяване ни накара да усетим сюжета и всички онези ефекти, за които прочутият филм спечели четири награди Оскар.

IMG_0450

Хореографията върху „Усещане за жена“ – филмът номиниран за 7 награди Оскар, беше поднесена прекрасно от професионалистите от DanceStation. Това запомнящо се танго е изцяло дело на хореографа Маргарита Будинова.

Друг от любимите ни хореографи – Милен Данков – постави хореография върху музика на филма „Вълкът от Уолстрийт“. Филмът има 6 номинации за Оскар, включително за Леонардо ди Каприо (който той тогава не спечели). Танцьорите от DS121, Dance Station, Skywalkers и в главната роля Виктор Милушев избухнаха на сцената на НДК. Отличителният стил на Милен, винаги ни кара да искаме повече танци от него и да го виждаме повече на сцената.

IMG_0609

Но нямаше време, беше време за „Мулен Руж“ – стилен, секси и скандален! Сетивата ни бяха бомбардирани с шеметна хореография и смайваща визия, която ни пренесе в приказната история за страст, отдаденост и желание. Танцът, поставен от Маргарита Будинова, беше със специалното участие на Симона Пейчева.

Шоуто продължи с емоционалното изпълнение на Васил Дипчиков и Надежда Дичева. Хореографията започна със силната реч на Чарли Чаплин от филма „Великият диктатор“ (Нали знаете – “Дикторите умират. И властта, която са взели от хората, ще се върне при хората“!). Танцьорите ни държаха в напрежение докрай – много чувствено и емоционално представяне! Напълно отговаря на нивото на филма, който е с 5 номинации за Оскар, включително „Най-добър филм“. През 1997 г. е включен в списъка на културното наследство и се пази в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

IMG_0916

Във финалното изпълнение в Нощта на Оскарите видяхме повече от 70 танцьори на сцената. Те пресъздадоха един от най-известните мюзикъли “Аз пея под дъжда”. С това произведение на изкуството, носещо духа на незабравимото минало на холивудския мюзикъл, всички танцьори излязоха на сцената за поклон, а публиката – разбира се – им пляска на крака.

IMG_1136

Смесицата от финес, енергия, динамични сцени, визуалните ефекти и перфектното изпълнение на танцьорите и артистите ни показаха един нов прочит на шедьоврите в киното. И го направиха по-най добрия (по скромното ни мнение) начин – с танц.