Salsa Ritmo представи България на Световното по латино танци в САЩ

0
215
Фото: Личен архив

Фото: Личен архив
Фото: Личен архив

[notification type="notification_info" ]Историята на школа за танци “Salsa Ritmo” започва есента на 2009 г., когато Теодора Калоянова и Димитър Кирков или накратко Теди и Митко осъществяват една отдавнашна идея – първата школа по салса в Студентски град, където заедно основават “Salsa Ritmo”. С изключителна страст към танците и музиката, много работа и постоянство  школата започва и продължава да жъне голям успех.
Теодора Калоянова и Димитър Кирков се класираха на финалите на най-голямото и оспорвано състезание по салса и бачата в света – World Latin Dance Cup 2015. Състезанието се проведе в Маями, Флорида от 14 до 21 декември и в него взеха участие над 1200 танцьори, като Теди и Митко бяха единствената двойка, представяща България. Те се състезаваха в две от най-тежките категории за професионалисти – Salsa on1 Professional и Bachata Cabaret Professional. В категорията Salsa on1 Professional те достигнаха до полуфинали и заеха 12то място в света. В категорията Bachata Cabaret Professional се класираха на финали и заеха 11та позиция в света. С това класиране Теди и Митко са първата българска двойка, класирана за финали на световното състезание в категория Bachata.[/notification]

Здравейте Теди и Митко, ние с вас сме си говорили и друг път, като разказахме как започнахте с танците и любовта ви към салсата. Този път ни се иска да поговорим малко повече за емоциите и преживяното от участието ви в най-голямото световно събитие по латино танци – Световното първенство по латино танци в САЩ.

BG Dancer: За втора поредна година се явявате на състезание, в което участват танцьори от цял свят с над 60 категории. Какво ви кара да се впуснете в такова състезание?

Теди и Митко: Основната ни цел е да сравним това, което правим ние, с това което се случва по света, както като ниво, така и като стил, тенденции и т.н. На това състезание има страшно много участници на много добро ниво и една от причините да участваме е, че това ни мотивира да работим още по-здраво и да се развиваме с по-бързи обороти. За съжаление тази година България беше единствената държава, от която имаше само една участваща двойка и много ни се иска това да се промени в бъдеще.

BG Dancer: Каква е емоцията да си сред толкова много танцьори?

Теди и Митко: Емоцията е просто уникална – най-малкото, защото на едно място са събрани само хора, които са

Фото: Личен архив
Фото: Личен архив

много целеустремени в това, което правят. В тази насока преживяването е много вдъхновяващо и енергията, с която всички тренират и емоцията, която показват на сцена, се акумулират и според нас всеки участник си тръгва от състезанието много мотивиран да тренира все повече. Отделно от това състезанието като емоция е свързано с много концентрация и фокус върху това, което правим – от над 1200 участници най-много 20-30 участваха в партитата и уроците по време на състезанието – всички останали тренирахме по залите, ставайки понякога в 5 сутринта, за да чакаме по-малко за сцена за репетиция (в 5 сутринта имаше само 10 човека и се изчаквахме, докато през деня се репетираше по няколко двойки едновременно на дансинга).

BG Dancer: Състезанието се излъчваше на живо пред огромна аудитория, какво е преживяването от

Фото: Личен архив
Фото: Личен архив

изпълненията ви на такава сцена и пред такава публика/аудитория?

Теди и Митко: Всяко изпълнение пред публика е свързано с притеснение и нерви, но на състезание от такъв ранг и с такава аудитория всичко се утроява. В гримьорните се усеща това напрежение, но когато излезем на сцената всички даваме максимума от своите емоции и способности, за да докажем, че неслучайно сме там. Ние като двойка сме много доволни, че на всички кръгове и особено на финала успяхме да танцуваме толкова точно и уверено, колкото и в залата и се чувствахме много спокойни по време на танца.

BG Dancer: Има много филми за интриги, задкулисни спънки между танцьори, организатори и прочие. Как беше при вас, зад кулисите?

Теди и Митко: Ние гледаме нашето представяне, не ни интересуват интриги. Иначе зад кулисите отношенията между състезателите са много професионални и даже понякога сърдечни – особено много важи за колегите ни от Колумбия – изключително скромни и упорити хора с големи сърца. Особено много се зарадвахме, че за бачата хореографията ни лично ни поздравиха Айдър Руа (ръководителят на BNF), Falco B и други танцьори на високо професионално ниво. По същия начин ни стана много приятно и на първото танцуване на тази хореография, когато Fernando Sosa и Adrian (Tropical Gem) дойдоха да ни поздравят за танца – все пак това са хора, които не само че са изключителни професионалисти, но и са гледали много шоу програми и е трудно да ги впечатлиш.

BG Dancer: Участвахте в две дивизии (бачата кабаре и салса про он 1) очаквахме да се включите и в дивизиите соло про мъже и соло про жени? Защо не опитахте?

Фото: Личен архив
Фото: Личен архив

Теди и Митко: Както знаете, за подготовката дори само на една хореография за такова сериозно състезание тренировките са много сериозни и усилени. Освен че тренираме, ние водим и уроци в школата ни – Salsa Ritmo Dance Studio, така че нямаше как да се подготвим адекватно и за още категории. Предпочитаме да правим по-малко неща, но по-качествено.

BG Dancer: В много състезания от такъв тип винаги има нещо нагласено, неказано, спънки и какви ли не трикове. Оценките обективни ли бяха?

Теди и Митко: Не трябва да забравяме, че танцуването не е бягане 100 метра, където победителят е ясен, а изкуство, което е много субективно. Според нас щом отиваме на такова състезание значи имаме доверие на съдиите и тяхната преценка.

BG Dancer: Първите места в по-полуярните дивизии заслужени ли са?

Фото: Личен архив
Фото: Личен архив

Теди и Митко: Има дивизии с доста ясно изразени победители, а има и такива, в които първите няколко места са много близки като резултати. И все пак работа на съдиите е, а не наша, да решаваме кой какво точно заслужава като класиране. Разбира се публиката също има любимци и в това няма нищо лошо.

BG Dancer: Какво ви дава едно такова участие? Какво дадохте и какво взехте точно от това състезание/събитие?

Теди и Митко: Със сигурност можем да кажем, че дадохме всичко от себе си, а това, което вземаме освен ценния опит от такова важно и мащабно събитие е и класирането ни, което показва, че България има какво да покаже на световната сцена.

[youtube youtubeurl="gJOXNz58jVU" ][/youtube]