ЖИЗЕЛ – Балет по музика на Адолф Адам

0
83

Завладяващият балет „Жизел” от Адолф Адам може да видите на 13 декември 2015 година, от 16:00 часа в Софийската опера и балет.

Първо действие

Село в Лотарингия. Гроздобер е. Жизел е влюбена в Алберт, който скоро се е появил в селцето. Напразно лесничеят Ханс я предупреждава, че младежът е неискрен към нея. Много скоро той намира и доказателства за това – графската шапка на Алберт в наетата от него ловна хижа. Към селцето приближават знатни ловци. Всички гостоприемно посрещат херцога, дъщеря му Батилда и тяхната свита. Влюбеният в Жизел лесничей разкрива измамата на Алберт – той е граф и скоро ще се жени за годеницата си Батилда. Жизел не може да понесе това, полудява и умира.

Второ действие

Нощ е. Ханс идва на гроба на Жизел. Неговата скръб е неутешима. От лунните лъчи изплува сянката на Мирта, която зове на танц вилисите – девойки, починали преди сватбата си. Те увличат в своя танц Ханс. Той не може да се откъсне от хоровода и загива. Алберт, който също дълбоко тъгува за Жизел, идва на гроба й. Участта на Ханс очаква и него, но Жизел го спасява. Обичта й му вдъхва сила и той танцува с вилисите до зазоряване. Сенките на вилисите, Мирта и Жизел се стопяват. Алберт остава да живее с болката по загубената обич, по-силна от смъртта.

Постановка и режисура
Петър Луканов

Художник на декора
Радостин Чомаков

Художник на костюмите
Цветанка Петкова-Стойнова

Репетитори
Мария Илиева, Ясен Вълчанов,
Милена   Симеонова

Помощник режисьор
Риолина Топалова

Участват: Марта Петкова, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Румен Бонев, Боряна Петрова, Константин Ткачи, Анастасия Неделчева, Еленко Иванов, Теодор Воденичаров, Катерина Захариева, Венера Христова, Натали Братанова