БЪЛГАРСКА ТОКАТА – Балет от Васил Казанджиев и Димитър Ненов – Премиера

0
42

tokaКонцепция и хореография: Мила Искренова
Сценография, костюми и мултимедия: Цвета Богданова
Литературен консултант: Марин Бодаков

ПРЕМИЕРНИ ДАТИ:
13-ти ноември от 19 часа и

15-ти ноември от 16 часа

БИЛЕТИТЕ ВЕЧЕ СА ПУСНАТИ В ПРОДАЖБА.

“БЪЛГАРСКА ТОКАТА” е танцово-пластичен и картинен разказ за България, който черпи сили и вдъхновение от нейната красота и духовно достойнство. Отделните части осмислят различни черти от националната митология, обичаи и бит, предлагат оригинални интерпретации на значими превратности в живота на българите.

Сценичното действие тълкува музиката със средствата на съвременния танц и така изгражда пъстрия, ярък и противоречив образ на българската душевност.

Едно вълнуващо пътешествие през времената и пространствата на българите, през традициите, образите и провокациите на родовата ни памет. Пътешествие към другия до нас, но и нашата среща със самите себе си в търсена на автентичност, емоционална неподправеност и свобода.

Спектакълът се състои от две части:

Първа част: музика Васил Казанджиев
„Картини от България”
„Дивертименто”
„Токата”

Втора част: музика Димитър Ненов
„ Рапсодична фантазия”
„ Въжделение”
„ Копнеж”
„ Токата”

TOCCATA, произхожда от италианското toccare “да докосна” и означава ” ДОКОСНАТА “….Токата (на немски: Toccata, е виртуозна музикална пиеса, типична за клавирните инструменти или струнните инструменти (от типа на лютня и китара), включваща бързи моменти. Най-известните токати днес са на Йохан Себастиан Бах и токатата от встъплението на операта “Орфей” на Клаудио Монтеверди.

Повече за събитието ТУК.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]