Световният хореограф Сидра Бел пристига в София за нов проект в областта на съвременния танц

0
19

Sidra Bell by David Flores-1Сидра Бел е хореограф и преподавател, иноватор в развитието на танца, изследвайки връзката между тялото, движението, паметта и спомените по непознат начин. От 13 години тя е мениджър и артистичен директор на собствена танцова компания в Ню Йорк, със забележителен прием от страна на публика и критика. Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция. Сидра Бел е и автор на хореографията към филма „TEST”, номиниран за най-добър независим филм през 2015 година в САЩ (Independent Spirit Award).

Точно преди една година Сидра Бел беше за първи път в София, за да води уъркшоп в рамките на тренинг програмата за млади танцьори – Dance PORT Derida, както и да се включи във финалния етап от представянето на София пред журито на конкурса за Европейска столица на културата.

Настоящата резиденция на Сидра Бел в София започва ден след пристигането й – 31 август и ще продължи до 20 септември, като така ще се отбележи и началото на новия артистичен сезон за Derida Dance Center. Сидра Бел ще работи с участниците в програмата по съвременен танц Dance PORT Derida, финансирана от фондация „Америка за България“ – програма, която предлага безплатно обучение за начинаещи танцьори и тренинг за професионалисти, в рамките на една година.

„Разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и танцовото си поведение си посредством творческа игра. С младите танцьори ще изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация“, казва Сидра Бел.

Танцьорите Ребека Марголик и Тушрик Фредерик от “Sidra Bell Dance New York” ще се присъединят към хореографа за първата седмица от престоя й в София. Заедно, те ще започнат работа по първия за сезона проект на американската компания. Посещението на Сидра Бел и танцьорите се реализира благодарение на Trust for Mutual Understanding.

В края на триседмичния престой на Сидра Бел в София почитателите на съвременния танц ще имат възможност да видят резултата от работата й с българските танцови изпълнители. Това ще се случи през септември в пространството на Derida Dance Center. Точната дата и час ще бъдат уточнени в последваща прес информация.

Резидентската програма на Derida Dance Center е част от Културния календар на Столична община за 2015 година.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]