Световни имена на съвременния танц ще гостуват на осмото издание на „Антистатик” в София

0
31

do uТанцова вечер на Мери Вигман” на Фабиан Барба (Еквадор/Белгия)– номиниран за Европейската награда за хореография, „Какво е сега” ( Канада/ Германия)  на Лаури Янг, съосновател на компанията на Саша Валц, „Силке Грабинер като обект на експеримент” – един сериен пърформанс, „В танца” – танцов пърформанс с участието на публиката на новаторите Катрин Дойферт и Томас Плишке и още смели, независими и актуални събития от европейската сцена ще гостуват само в рамките на „Антистатик” 2015.

Тази година Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще се открие със забележителния спектакъл „Танцова вечер на Мери Вигман”, в петък, 15 май, от 19 часа на голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев”. Концепцията и изпълнението са  на Фабиан Барба. Роден в Еквадор през 1982г., днес той е едно от водещите имена в европейския танц. Фабиан Барба учи в престижното танцово училище P.A.R.T.S. в Брюксел, където става съосновател на артистичния колектив “Busy Rocks”. С първото си соло “Танцова вечер на Мери Вигман” той постига пробив на международната сцена, а спектакълът печели втора и трета Европейска награда за съвременна хореография PrixJardind’Europe 2010.   Хореографията, духът и атмосферата в солата на Мери Вигман, пионер на промяната от класически балет към модерен танц, са основата на интерпретацията на Фабиан Барба. Софийската публика ще може да я гледа единствено на откриването на „Антистатик”.

С въпрос към същността на настоящия момент се обръща още едно интересно име за световната танцова сцена – Лаури Янг, танцов артист от Канада. През 1996 г. тя се премества в Берлин и става съосновател  на прочутата танцова компания на наричаната “втората Пина Бауш” – Саша Валц „SashaWaltzandGuests”. Лаури Янг създава и авторски работи, наблюдаващи живота на тялото на сцената. Работата й включва още пърформанс-инсталации и пърформанси спрямо мястото, сътрудничи си с видео артисти и филмови режисьори. Представлението „Какво е сега?”  е ярък пример за минималистичен спектакъл, основан на присъствието на танцьор, музикант, барабани и осветление, който задава фундаменталния въпрос за съществуването във времето. „Какво е сега” ще има своето единствено представяне на 21 май, четвъртък, в Университетския театър на НБУ, като организаторите осигуряват транспорт до и от театъра.

В галерийното пространство на CredoBonum на 17 май от 19 часа ще се представи един перформативен експеримент, в който по нов начин е включена и публиката. „В танца” зрителите са поканени да се качат на сцената. Всеки ще получи предложения за движенчески задачи и действия, а развитието на хореографията изцяло зависи от самите тях. Театралните новатори Катрин Дойферт и Томас Плишке са сред най-утвърдените артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс в Германия. От 2001 г. те работят под името „artistwin” (артисти-близнаци), а в работата си се стремят да създадат жива връзка между сценичната реалност и колективния опит на публиката. Още един ключов мотив на „В танца”  – съвременният прочит на балета, променил завинаги историята на танца – „Пролетно тайнство”.  Ден преди „ В танца” Катрин Дойферт ще изнесе лекция-уъркшоп като въведение в практиката си -  „АРАХНОФИЛИЯ – КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ЖЕНАТА АРТИСТ?” между 16 и 18 часа в галерия Credo Bonum, като част от образователната платформа „Без дистанция” на „Антистатик”.

„Силке Грабингер като обект на експеримент”  – сериен проект на една от новите звезди на автстрийската танцова сцена Силке Грабингер, танцьор, хореограф и експериментатор. Тя е бивша брейк данс танцьорка и изпълнителка в Цирк дьо Солей.  В този сериен проект Силке Грабинер пита какви представи се приписват на личността й, с какви теми и въпроси я свързват други хореографи и какво може да направи тя с тях. За целта на своя проект тя кани международно известни хореографи да създадат по 10-минутно соло за нея.  „Силке Грабинер като обект на експеримент” ще бъде представен само на 18 май, 19:30 ч., Нов театър – НДК.

Специален уъркшоп със самата Силке Грабинер, отново в платформата „Без дистанция” ще се състои на 17 май, 11:00 ч., Derida Dance Center, който е и негов организаторите. Продукцията  е част от най-голямата европейска танцова платформа “Aerowaves”,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и оперирана за България от DeridaDanceCenter.

Акцент в международната програма ще бъде и немската продукция с международно и българско участие.„Поредица за бъдещето // танц от 2043 / танц от 2044” е представление в две действия, които се занимават с въпроса как би изглеждал съвременният танц след 30 години и как ли ще се танцува тогава. Българският артист Вили Прагер и хърватката Соня Предраг са изпълнителите, които ще можем да гледаме само на 19 май от 19.30 часа в Университетския театър „Алма Матер”.

Ден преди официалното откриване на „Антистатик” на 14 май, от 21.00 часа със свободен вход в Университетския театър „Алма Матер” ще бъде представен един необичаен коментар през танц и пърфоманс на актуалната културно-политическа ситуация – „На бягащата пътека”. А заедно с това иролята на публичното говорене за статуса и мястото на съвременния артист. Хибридното изпълнение на сръбския артист Игор Коруга, между танц, говор и видео ще бъде и част от артистичната програма на международната застъпническа среща „Адвокати на танца”, която се провежда за първи път в София.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]

[vimeo vimeourl="125559267" ][/vimeo]

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]

[notification type="notification_info" ]

8-ми Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” се осъществява в партньорство с Гьоте-институт в България. Част е от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. Реализира се с подкрепата на Министерството на културата, на Австрийското посолство, на Почетното консулство на Еквадор в България, на Derida Dance Center и др.

www.antistaticfestival.org

https://www.facebook.com/Antistaticfest

[/notification]