„Поредица за бъдещето // танц от 2043 / танц от 2044”

0
38

SEQUEL„Поредица за бъдещето // танц от 2043 / танц от 2044” е представление в две действия, които се занимават с въпроса как би изглеждал съвременният танц след 30 години и как ли ще се танцува тогава. За да съберат гледни точки, Вили Прагер и Соня Преград провеждат интервюта с други танцови артисти от различни поколения, питайки ги как и защо са избрали танца като средство на комуникация и самоизразяване и какъв би бил отговорът им след няколко десетилетия. Въз основа на отговорите им и на собствения си опит, двамата изпълнители устройват едно пътуване между настоящето и бъдещето. С провокативност и самоирония „Поредица за бъдещето” поставя под въпрос действителността на съвременното общество през ситуацията на артистичната продукция в него. „Утрешният танц – заключава дуото с комично свито чело – винаги ще копнее за своето вчера”, пише авторитетният немски критик Арнд Веземан и определя представлението като „пълно освобождаване на двама големи съвременни танцови кабаретисти” (сп. „Tanz”).

Соня Преград (Хърватия) и Вили Прагер (България) са автори и изпълнители в сферата на съвременния танц и пърформанс. И двамата работят между родните си градове и Берлин. Те се запознават по време на следването си в Центъра за танц (HZT) към Университета за изкуства в немската столица. От 2011 г. те си сътрудничат успешно в различни проекти и реализират заедно танцови продукции, представяни в Германия, България и редица европейски фестивали (“Transformability”, “Balkan Dance Reality Show”). Авторското представление на Вили Прагер „The Victory Day” печели наградата на публиката Prix Jardin d’Europe 2013 на международния фестивал Impulstanz във Виена.

„Танц от 2043” е финансиран от Министерството на културата на Хърватия, Град  Загреб,  4 Culture/WASP Bucharest и Загребския танцов център/ HIPP. 

„Танц от 2044” се осъществява с финансовата подкрепа на Сената по култура при кмета на Берлин и Uferstudios Берлин. 

Билети: 10 лв./ 8 лв.

(6 лв. за студенти на СУ „Кл. Охридски”)

[notification type="notification_info" ]

8-ми Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” се осъществява в партньорство с Гьоте-институт в България. Част е от Календара на кул-турните събития на Столична община за 2015 г. Реализира се с подкрепата на Мини-стерството на културата, на Австрийското посолство, на Почетното консулство на Еква-дор в България, на Derida Dance Center и др.

www.antistaticfestival.org

https://www.facebook.com/Antistaticfest

[/notification]

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]