Балет „Арабеск” представя VIVA LA CLASSICA

0
36

viva la clasicaНа 14-ти май от 19:00 часа балет „Арабеск” ще представи на сцената на Музикален театър своя спектакъл „VIVA LA CLASICA”. Той ще ни занимае с противопоставянето между класическо наследство и българско съвременно изкуство. Трима български хореографи поемат риска да навлязат в напрегнатата зона между класика и съвременност и предлагат различни стратегии за синтез. В програмата са включени три заглавия от балетната класика: “Лебедово езеро” на Чайковски, с хореография Анна Донева, “Дон Кихот” на Рихард Щраус – хореография на Боряна Сечанова, и “Баядерка” на Лудвиг Минкус, с хореография на Татяна Соколова.

Без да странят от оригиналната фабула, с намигане към класиката, трите хореографки реализират своя съвременен поглед към оригиналите.

Докато в “Лебедово езеро” Анна Донева се заиграва с композиционните принципи на класическото наследство, като ги цитира и трансформира, подкрепена от сценографите с футуристична визия в черно и бяло, в своята “Баядерка” Татяна Соколова с хумор изследва взаимоотношенията на персонажите. Те са вкопчени в своите обсесии до степен на саморазруха. За тях хармонията е възможна едва в небитието – в култовата картина на “Сенките”. Една забележителна мисъл на Сервантес пък движи Боряна Сечанова в приключението Дон Кихот: “Той изгуби ума си. Неговото въображение се изпълни с красиви безсмислици и той сметна, че е истина това, което всъщност бе само красота”.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]