Осмото издание на “Антистатик” ще пита „Говорите ли танц”?

0
27

antistatic1Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще се проведе от 15 до 21 май в София.

Осмото му издание ще пита „Говорите ли танц”? А с това и – за какво „говори” танцът?  Фестивалът ще се открие с едно от събитията на европейската танцова сцена – „Танцова вечер на Мери Вигман” на Фабиан Барба (Еквадор/Белгия), номиниран за Европейската награда за хореография.

Смели артистични решения, интерактивни инсталации и новаторства в хореографията ще бъдат представени в програмата на фестивала, който излиза едновременно на утвърдени софийски сцени като Младежки театър „Николай Бинев”, Нов театър-НДК, Център за култура и дебат „Червената къща”, успоредно с пространства като галерия „Credo Bonum”, алтернативното пространство MOZEI, Университетски театър на НБУ и Университетски театър „Алма Алтер”.

Фокусът на тазгодишното издание на събитието е начинът, по който танцът възприема настоящето като оглеждане в миналото и въобразяване на бъдещето.

Как танцът може да говори за  социалните динамики  и как могат да поставят под въпрос представите за изкуство („В танца”)? Какво въпросът „Как би изглеждал танцът на бъдещето?” проговаря за днешната действителност („Поредица за бъдещето”)? Как биографията на един артист провокира хореографските позиции и проекции на други артисти и какво „говорят” те един за друг („Силке Грабингер като обект на експеримент”)? Как манипулирането на скоростта на движението „проговаря” за това какво представлява настоящият момент („Какво е сега?”)?

По традиция „Антистатик” ще представи едни от най-ярките творци в съвременния български танц и пърформанс със спектакли на Живко Желязков, Мирослав Йорданов, както и българо-хърватската колаборация в немската продукция „Поредица за бъдещето” на Вили Прагер и Соня Предраг. Българската премиера тази година е  „ФБ театър” в MOZEI на постоянно провокиращия артист Иво Димчев.

Специалното събитие  тази година е  Международната застъпническа среща за съвременен танц „Адвокати на танца”, инициатива на балканската танцова мрежа “Номадска танцова академия” в организацията на българските й партньори.  Тя ще предшества официалното откриване на фестивала и ще се проведе между 13 и 15 май.

Политически фигури, представители на културни отдели в министерства и общини и широката артистична сцена на Балканите, България и други европейски държав ще се съберат за първи път в София, за да търсят заедно решения за устойчивото развитие на съвременния танц в страната в контекст на регионално и европейско сътрудничество.

Следете подробна информация за събитието и програмата му ТУК.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]