Dance Station отива на Световно първенство по танци в Румъния

0
143

 [notification type="notification_info" ]

15881_843561799041246_790995722761391741_nНа 7-ми март се проведе конкурсът Dance Cup Bulgaria (Български квалификационен танцов конкурс), който е със състезателен характер и е квалификационен регионален конкурс за Dance World Cup 2015 (Световно първенство по танци).

Победителите от регионалния конкурс в София получават квота и правото на участие на Dance World Cup 2015 Букурещ, Румъния.

Разговаряме с Ралица Мерджанова, която е един от управителите и преподавателите на танцово училище DanceStation. Миналата година нейни ученици и на Деан Стефанов, както и на Яница Табакова, спечелиха три златни и два сребърни медала на световното първенство в Португалия, представяйки страната и танцово училище Dance Academy. Тази година,вече възпитаници на DanceStation, децата отново извоюваха квота за световното първенство, което ще се проведе в Румъния.

[/notification]

BGDancer: Здравей Рали, каква е емоцията от спечелените златни медала за Dance Station от квалификационния конкурс?

rРали: Емоцията е огромна. На първо място е благодарността за доверието и отдадеността на децата и съответно на техните родители. Взаимната  подкрепа и работа са главния мотиватор в нашата дейност – и хореографска и преподавателска. За преподавателите в Dance Station, участието в квалификационния конкурс беше огромно предизвикателство – от една страна, заради огромната конкуренция от страна на всички български школи, от друга – заради възможността да представим новия си „дом“. Истината е, че всички се трудим с голяма любов към танцуването и към децата, така че всяко едно изпитание си струва. Но радостта е непрекъсната. Единственото, което можеш да кажеш в такива моменти е „БЛАГОДАРЯ“, че си на това място, в този момент, сред тези хора – и да продължиш да правиш всичко с любов.

BGDancer: Колко медала спечели танцовото училище и в кои категории?

Рали: Училището спечели 9 златни медала в категории:

[star_list]

 • Характерни танци /квартет – възрастова група „мини“/ – хореограф  Яница Табакова
 • Характерни танци /дует – възрастова група „деца“/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова
 • Хип-хоп /трио – възрастова група „деца“/ – хореографи Цветан Александров, Пламена Петкова
 • Шоу програми /групи – възрастова група „деца“/ – хореографи Ралица Мерджанова, Деан Стефанов
 • Характерни танци /дует – възрастова група „младежи“/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова
 • Шоу-програми /дует – възрастова група „младежи“/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова
 • Шоу-програми /групи – възрастова група „младежи“/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова
 • Шоу-програми /дует – възрастова група над 18 год/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова
 • Шоу-програми /групи – възрастова група над 18 год/ – хореографи Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Ралица Мерджанова

[/star_list]

И два бронзови медала:

[star_list]

 • Хип-хоп /дует – възрастова група „младежи“/ – хореографи Цветан Александров, Пламена Петкова
 • Хип-хоп /групи – възрастова група „младежи“/ – хореографи Цветан Александров, Пламена Петкова.

[/star_list]

BGDancer: Тазгодишното издание имаше огромен брой участници за квалификационния конкурс. Как се справихте с конкуренцията? Как се подготвихте?

IMG_8972Рали: Конкуренцията в света на танците е един от най-хубавите елементи – тя е стимул да надскачаш себе си и възможностите си. Прекрасно беше, че участниците бяхa повече – това значи че танцовото изкуство се развива, което е прекрасно за децата – независимо от коя школа са и кой е техния учител. Подготовката ни беше усилена и главната ни цел бе да покажем това върху, което сме работили заедно с децата и хората да се докоснат до нашата представа за танцуване и изкуство. От там насетне класирането, медалите – те са решение на компетентно жури. Истинското удовлетворение е моментът, в който децата приключват танца си – излизат и идват при теб – те са с пълни очи от изпитаната емоция докато танцуват, а ти като учител си с пълни очи, защото някой ти се е доверил и е представил твоята представа за танц. Това е истинската награда.

BGDancer: Вие и миналата година спечелихте квоти за финал, а на финалите в Португалия се прибрахте със злато. Каква е рецептата?

11034185_780285352049969_3553751158678578626_nРали: Рецепта няма – правим това, в което вярваме с много любов и труд. Имаме прекрасни ученици. С Деан Стефанов сме екип от доста време и истината е, че децата са наш екперимент и ние техен/смее се/. От тази година работим заедно и с Елена Мерджанова, която допълва изцяло нашия тандем. Обръщали сме се за помощ и съвети към проф. Златин Костов, черпим информация от всички възможни танцови стилове и се опитваме да създаваме нещо, което може да докосва публиката. Разбира се, нужни са и много тренировки /смее се/.

BGDancer: На какво ще наблегнете за световното, което е в Румъния?

Рали: На работа в залата и стремежда покажем, че в България има добра танцова подготовка. Истината е, че школите в нашата страна са добри, развиват се и това трябва да се разпространява като информация. Там ние отиваме като български представители на първо място.

BGDancer: Кои са хората, които стоят зад доброто представяне на учениците на Dance Station?

Рали: Всички, които са част от училището /хореографи, танцьори, рецепция, маркетинг, родители, деца/ смее се/. Енергията, която имахме зад гърба си беше огромна. Но преди всичко, това са преподавателите: Яница Табакова, Деан Стефанов, Елена Мерджанова, Цветан Александров, Пламена Петкова, Надежда Дичева.

Пожелаваме им успех на Световното танцово първенство “World Dance Cup 2015”, което ще се проведе в края на юни, в Румъния.

[youtube youtubeurl="J9If1vEvcXw" ][/youtube]

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]