“ШАКТИ И ШИВА” – спектакъл с индийски класически танци в София и Пловдив

0
51

shakti i shiva“ШАКТИ И ШИВА”
16-ти февруари – София – Премиера
ул. “Раковски” 108 А, НАТФИЗ от 19:00 часа

20-ти февруари – Пловдив
Куклен Театър Пловдив от 19:00 часа

Шест класически хореографии ще ви преведат през няколко различни истории. Ще можете да гледате в София и в Пловдив класически храмови танци все едно сте на представление в Индия.
Ще чуете наживо автентичната музика Карнатик – музиката от Южна Индия, една от най-древните и най-сложните музикални системи в света.

Шива и Шакти са двете космически сили на творението – мъжката и женската, духът и материята. Те са във вечен кръговрат и във вечно единство. Всъщност, те са едно цяло. Шива е съпругът, Шакти – съпругата. Тяхната обща форма е наречена “Ардханари” – полужена, полумъж. Ардханари е пазителят на Вселената, той е този, които дава благословии.

Шакти е името на спътницата на Шива, а също така има значение на “сила”. Коя е силата на Шива?
Силата на Шива е в неговото отречение и саможертва.
Силата на Шива е Шакти – неговата спътница.
Тя е едновременно нежна и грациозна, тя е майката на всичко живо, тя е защитник на добрите сили срещу силите на мрака. Под формата на Дурга, Шакти е убиец на демони, непобедим войн и силата й не знае граници.
Силата на Шива е и във Вишну. Богът-унищожител (Шива) и богът, който поддържа живота в цялата Вселена (Вишну), са свързани в едно.

Всички концепции танцуват заедно в хармония и те не знаят противоречия. Противоречията са само илюзия на ума.

Повече за събитието ТУК.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]