Имперският руски балет с два спектакъла в София

0
42

impreski baletСлед десет години пауза световноизвестната балетна трупа отново ще зарадва българската публика, по покана на “Жокер медиа”.

На 10 февруари в зала 1 на НДК ще бъде представен балета “Лебедово езеро”, а на 11 февруари – емблематичните за трупата постановки “Болеро” и “Кармина Бурана“.

Билетите се пуснати в продажба онлайн в Евентим БГ и на касата на НДК.

Трупата е създадена през 1994 год. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на “Большой театр” Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на трупата е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в т.ч. в създаването на “Большой” и “Мариинский” театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят, от Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ.

С балета си сътрудничат най-големите звезди – Майя Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинский театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Владимир Малахов и Джулия Кент (Американски балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.

Спектаклите, поставени от Имперския руски балет, са в “Златния фонд” на световното балетно изкуство.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]