Вангел и Мариана: “Мисията ни е да споделяме магията на културата, музиката и танца”

0
119

Mariana and VangelМариана Игова и Вангел Стоянов са една от българските салса двойки, без които салса обществото в България нямаше да е толкова пъстро. И двамата започват да танцуват салса преди 10 години, всеки в различна школа. През 2008, водени от желание за развитие в танците, се събират и обединяват в създадената от Мариана школа – Salsa la Vista.

Зад гърба си имат участия в редица български и международни фестивали, печелят не малко състезания, участват и подкрепят много социални и благотворителни мероприятия. Когато преподават, Мариана се фокусира върху прецизност, техника и постоянство, а Вангел върху сложността на фигурите, новостите и атмосферата в залата. Заедно са тандем, който влага много усилия в развитието на салса танците в България, като се стремят да преподават техника, стил и винаги да е забавно. Освен, че преподават в София, от известно време преподават и в Гърция.

Намираме ги с малко свободно време между предстоящия Коледен танцов бал и поредното им пътуване до Гърция.

BG Dancer: Как успявате да съчетавате да преподавате и в София и в Гърция? Сигурно е изморително?

Вангел и Мариана: Трудна работа /смеят се/. Изморително е пътуването, но непрестанните срещи с нови и вълнуващи хора, изгарящи от желание да научат нещо ново, е изключително удовлетворяващо и мотивиращо! Правим го, не само заради “славата”, а защото приемаме нашата професия като мисия – мисия да споделяме магията на културата, на музиката и танца и да въвличаме все повече хора в нашия приказен свят!

BG Dancer: Какво друго ви вдъхновява? Какво ви кара да се отдавате на танците?

10002915_10204901368760189_6898287241899087444_nВангел и Мариана: Великите танцьори! Не само от нашия стил, а от всички видове танци, които съществуват! Родени са велики умове, създали незабравими и разтърсващи хореографии, които ни вдъхновяват и мотивират да работим още по-усърдно! За нас посещаването на международни фестивали е от изключителна важност за нашето професионално развитие. В България кръгът е малко или много затворен, а ние държим да сме в крак с новите тенденции (да, колкото и странно да звучи, дори в танците си има мода /смеят се/), за да можем да предлагаме на нашите ученици винаги нещо ново и интересно! На година взимаме участие в поне 5-6 от най-големите международни фестивали и се връщаме толкова вдъхновени и доволни, че в залата направо не смогваме да покажем на нашите ученици всичко, което сме научили! /смеят се/

BG Dancer: Вангел, може ли да ни разкажеш на кратко коя е Мариана?

10382731_10204699754466596_4686886333688160987_nВангел: Коя е Мариана ли? Че не си ли я знаете? Мариана обича професионализма в танците и е супер педантична. Винаги сме имали проблеми, когато сме ходили на уроци по фестивалите, защото тя иска винаги да копира всичко от урока, а аз все си измислям. В живота най-много обича Рафунцел (кучето й) /смее се/.

BG Dancer: Мариана, а ти как би ни представила Вангел?

14711025309_1f7854aabf_kМариана: Вангел ли? Кой не знае, кой не е чувал за него?! Понякога смешен, друг път забавен, тъжен дори, но винаги с усмивка на лице! Доста разсеян и малко хвърчащ, може да те побърка за секунда и за секунда пак да те разсмее! С очи на дете и нрав на Цар Лъвчо, сангвиникът в него живее на макс! Обича да чете фентъзи и да цъка във фейсбук докато не изгледа всички клипчета, които се появят на Newsfeed-а му. Това е той – моят Слон! /смее се/

BG Dancer: Кой е стилът в салсата, който ви е най-любим? Или какво предпочитате да танцувате?

Mariana and VangelВангел и Мариана: Бързаме да уточним, че няма “САЛСА”, а има само “МАМБО”. “Салса” е просто търговски термин, изполван за популяризиране на мамбото и на всички други афро-карибски и африкански танци (хехехе, вижте какви работи научава човек от часовете по мюзикалити). Като цяло, нашата двойка предпочита танцуването на 2 или NewYorkstyle. То е по-меко и плавно и позволява използването на bodymovеments  (движения на тялото). Паузите са по-дълги, а за нас идеята на танца не е да направиш просто 20 фигури, а да си играеш с музиката, да изглеждаш красиво и да използваш тялото си като инструмент. Другата ни страст, разбира се, е кизомбата! Смеем да твърдим, че колкото повече навлизаме в този танц, ходейки на различни фестивали и посещавайки уроците на едни от най-големите имена в кизомба средата, толкова повече откриваме магията на връзката между двойката, танцуваща кизомба. Там всичко се базира на добрия контакт, хармонията и химията с партньора! Изключително е! Романтични души сме си ние – какво да ти кажа?! /смее се/

BG Dancer: Напоследък при вас се случват едни по-различни класове. Разкажете ни за тях?

72164_10200356094878641_990645919_nВангел и Мариана: Даааа!!! С гордост можем да обявим, че сме единствената школа в София, която прави регулярни, семинарни часове, свързани с музиката! С това как не само да я слушаме, а и да я чуваме, как да я интерпретираме докато танцуваме и как да се слеем с нея чрез движенията. За целта започнахме една страхотна инициатива с нашия добър приятел и страхотен професионалист DJ Добчо, наречена “Music Matters”! Идеята е да покажем на хората, че музиката наистина има значение и умението да познаваш различните инструменти, да имаш знанието за тяхната употреба, да можеш да ги чуваш и различаваш, наистина може да промени целия ти танцовален свят и възприятие! Искрено се надяваме и други школи да се включат и да ни подкрепят в това начинание! На 16-ти декември е следващата доза знание с Добчо, а всеки петък от 20:30 часа правим безплатен семинар за всички, които искат да получат отговори на каквито и да е въпроси, свързани с музиката, историята и танца! Заповядайте!

BG Dancer: На всеки фестивал вие се откроявате с отборно шоу, усеща се енергията, която давате на нас, публиката. Да очакваме ли подобно шоу на предстоящия Коледен танцов бал?

Вангел и Мариана: Благодарим, благодарим! На Коледния бал, обаче, ще станете свидетели на премиерата на нашата нова дуетна хореография. Отборната такава е следващият проект, който очакваме да представим с нетърпение по-нататък, защото отново ще бъде нещо различно и неочаквано!

Накрая, искаме да благодарим на BG Dancer, че ни потърсиха и пожелаха да чуят и нашата гледна точка за нещата от живота и още нещо!

Ще се видим с всички вас на Коледния бал, за да се насладим заедно на неизчерпаемата енергия на Джони!

10256511_1436115916635019_2049151599460725030_n

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]