СПЯЩАТА КРАСАВИЦА – премиера – балет от Пьотър Илич Чайковски

0
73

spiashtata krasavicaБалет от Пьотър Илич Чайковски
Хореография: Мариус Петипа
Либрето: Иван Всеволожски
Постановка и режисура: Мария Илиева
Диригент: Григор Паликаров
Сценография: Иван Савов
Художник на костюмите: Мария Блажева
Асистент и пом.режисьор Риолина Топалова
Репетитори: Мария Илиева, Ясен Вълчанов,Милена Симеонова,Трифон Митев, Иванка Касабова, Риолина Топалова
Корепетитори: Рузанна Ташчян,Юлияна Идесман,Неделчо Мичев
Аврора: Марта Петкова, Катерина Петрова, Боряна Петрова
Дезире: Емил Йорданов,Александър Александров, Цецо Иванов, Никола Хаджитанев
Фея Люляк: Веса Тонова, Марта Петкова, Катерина Петрова, Вихра Маджарова
Фея Карабос: Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Венера Христова, Калина Калчева

Ако не сте успели да гледате премиерата на “Спящата красавица” от Чайковски в Софийската опера и балет, може да го направите на 20, 21, 22 ноември.

Марта Петкова, Катерина Петрова и Боряна Петрова ще изпълняват ролята на Аврора. Марта и Катерина ще играят и фея Люляк, заедно с Веса Тонова и Вихра Маджарова. Като злата фея Карабос ще се редуват Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Венера Христова и Калина Калчева. В спектакъла участват и 38 деца от Националното училище за танцово изкуство.Фея Карабос Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Венера Христова, Калина Калчева.

“Спящата красавица” е най-дългият балет на Чайковски, който продължава почти четири часа. Почти винаги балетът е представян в съкратен вариант.
В България “Спящата красавица” е едно от първите заглавия поставени в София още в зората на българския балет – премиерата е на 25 февруари 1938 година. Хореографията е на Макс Фроман, сценографията на Евгений Ващенко, дирижира Асен Найденов.

Сюжет


Първо действие

Първа картина

В двореца на крал Флорестан XIV има голямо празненство по случай кръщенето на новородената им дъщеря Аврора. Присъстват много гости. Кръстницата на Аврора – Фея Люляк е довела със себе си добрите  феи, за да поднесат своите дарове. Малко преди тя да поднесе и своя дар на принцесата, Церемониалмайсторът  изплашен съобщава, че е забравил да покани Фея Карабос , която вбесена и обидена идва към двореца. Всички се ужасяват, защото познават нейния гняв. Кралят и Кралицата ѝ се извиняват, но тя е непреклонна– Аврора ще бъде умна и красива, но при първото си убождане от игла ще заспи вечен сън. Присъстващите са отчаяни. Фея Люляк не може да отмени проклятието, но се опитва да го смекчи -  принцесата ще бъде в плен на съня до мига, в който един прекрасен принц ще я събуди с целувка. Карабос си тръгва, Кралят е отчаян и заповядва повече никога в кралството да не се използват никакви игли!

Втора картина

В кралския палат предстои голям празник – осемнадесетия рожден ден на Принцесата. Проклятието на злата фея не се е сбъднало. Въпреки  строгата заповед никой да не носи нищо остро, в двореца слугините са „забравили” да оставят вкъщи плетките. Церемониалмайсторът е в ужас и ги арестува. Приближават се кралят и кралицата и макар да са изплашени,те прощават на жените, тъй като днес е голям празник за кралството. Започва тържеството, на което са поканени принцове, надяващи се на вниманието на принцесата. Влиза Аврора с придворните си и пажове. Танцувайки тя забелязва старица, която държи вретено. Принцесата го взима и играе с него. Внезапно спира, а от ръката ѝ капе кръв – без да забележи се е убола. Тя пада и се унася в сън. Всички са вцепенени, а старицата хвърля дрипите. Оказва се, че това е злата Карабос. Идва Фея Люляк и приспива всички.

Второ действие

Трета картина

След много години. Принц Дезире и неговата свита  се веселят в гората преди да продължат с ловуването. Принцът трябва да избере своята годеница измежду дамите, които го придружават, но сърцето му е свито. Ловците продължават да търсят дивеч, но принцът остава. Пред него се появява Фея Люляк. Тя му показва образа на Аврора и той се влюбва в принцесата. Дезире умолява феята да му помогне да намери своята любима и тя го повежда със себе си към омагьосаното кралство на Флорестан.

Четвърта картина

В двореца. Всички спят непробудно само Карабос и пажовете ѝ играят зловещи танци. Идва Фея Люляк и я пропъжда. Кръстницата на Аврора въвежда принц Дезире, който разгонва злите сили, след което се приближава до принцесата и нежно я целува. Магията е развалена и всички се пробуждат. Принцът иска от крал Флорестан ръката на Аврора. Кралят дава благословията си.

Пета картина

Празник в двореца. На сватбата на принцеса Аврора и принц Дезире са поканени, феи и много приказни герои. Те поднасят своите поздравления и не спират да танцуват. Всички са радостни. Проклятието вече не тегне над принцесата и тя е щастлива.

[youtube youtubeurl="Qq40oT5IDaQ" ][/youtube]

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]