Dance Station – “За нас е ценно да се развива и танцовата култура в България”

0
90

 [notification type="notification_info" ]

ani_small
Ани Дончева

На 15 септември в Paradise Centеr, на бул. “Черни връх” 100 отвори врати танцовото училище Dance Station. В залите му вече се обучават деца и възрастни в над 15 различни популярни танца и с 25 от най-добрите инструктори в България. Екипът от млади и амбициозни професионалисти желае да създаде традиции на модерните в 21-ви век танцови стилове, да наложи световно утвърдени методи на преподаване и да доразвие и обогати танцовата култура на всичките си ученици.

rali_small
Ралица Мерджанова

Утвърдени имена на танцовата сцена като Атанас Месечков, Ана Дончева, Елена Мерджанова, Димитър Божилов-Мако, Ралица Мерджанова, Явор Кунчев, Мартин Асев, Надежда Дичева са част от екипа на танцово училище Dance Station и хората, които ще осигурят отговорно и качествено танцово обучение. Стиловете , в които ще преподават са Hip-Hop, MTV dance, Boogie Woogie, Lindy, Charleston, Jazz Ballet, Латиноамерикански танци,Народни танци, Rock&Roll, Zumba и др. Материалната база на Dance Station разполага с 3 просторни зали, оборудвани със специална подова настилка, многоцветен стенен декор и най-новото музикално озвучаване.

[/notification]

BG Dancer: Здравейте момичета, с какво Dance Station е по-различно от останалите училища, школи, клубове по танци?

Ани Дончева Ралица Мерджанова: Идеята на училището е да утвърди ефективна обучителна система и да развива естетическата танцова култура и умения на младите хора. Осигуряването на възможност за богати и разнообразни танцови изяви и участия и стимулиране на развитието на естетически интереси и способности в танцово изкуство са само част от целите, които училището си поставя. Вярваме, че ще допринесем за цялостното образователно, културно, социално и професионално развитие на децата и младите хора в България чрез танцовото изкуство в една професионална среда за развитие.

BG Dancer: Какво представлява една такава програма и как се стигна до такава идея?

dance_stationАни и Рали: За всеки един стил, по идея на Ралица,всеки един преподавател разработи програма, която обхваща деца и младежи от 4 до 18 годишна възраст. Пълният обучителен цикъл на програмата позволява качествената подготовка на професионални и полу-професионални артисти, чиито изяви са в целия спектър на съвременното танцово изкуство – концерти, тематични събития, благотворителни и рекламни дейности, проектни дейности, конкурси и танцови фестивали в регионален, национален план и в цял свят. Ще следим за развитието на всяко едно дете индивидуално, спрямо вродените качества, заложби и общ потенциал, който то притежава, но и ще бъде ръководено спрямо желанието за работа и отдадеността на танцуването.

BG Dancer: На кой етап, според вашата програма, децата и младежите ще могат да се изявят на сцена и как минаваш в друго ниво?

dean&elenaАни и Рали: Децата и младежите получават шанс да се изявят на сцена още от първата година на обучение, благодарение на годишните спектакли на училището. Иначе излизането на сцена извън рамките на училището е заложено към третата година на обучение – тогава започва посещението на утвърдени танцови фестивали в страната.

Преминаването от едно ниво в друго се случва в края на учебната танцова година след провеждане на „изпитна сесия“ за всеки един танцов стил. Разбира се танцовия материал, който се преподава през годината е съобразен с възрастта и качествата на децата и младежите във всяка една група и „изпитните сесии“ се явяват по-скоро допълнителна мотивация за по-качествено усвояване на материята.

BG Dancer: Кой танц е най-модерен в момента, или кои танци най-много се търсят?

yavor&nadiaАни и Рали: Истината е, че благодарение на телевизионните формати, които изпълват телевизионния ефир последните години, латино-американските и стандартни танци са изключително популярни, както и разбира се стрийт културата и стрийт танците: брейк, хип-хоп, MTV dance. Но хубавото е, че се търсят всички стилове танци, а най-хубавото е, че всеки един стил допълва, обогатява, развива останалите.

В момента е много популярна vintage вълната и суинг танците са много търсени.

BG Dancer: Говорим за изяви, професионални танцьори сред децата и младежите, какви са вижданията ви за възрастни? Какво предлагате за тях?

Истнита е, че няма възраст в танците. Стига да имаш желание и влечение към тях. Училището заедно с подкрепата на lindyhop.bg си е поставило за цел да даде почва за развитие на суинг танците и суинг културата у нас. Това е една нелека задача, но пък доста вдъхновяваща и зареждаща.

Латино танците и балните танци също присъстват в нашата програма, поради големия интерес към тях.

Dance Station

В годишния календар на училището са заложени професионални майсторски класове с едни от най-добрите танцьори и хореографи в световен мащаб – както в суинг средите, така и в хип-хоп, салса, спортни танци.

За нас ценно и важно е освен да се развива училището, то да се развива и танцовата култура у нас. Колкото повече школи и танцови училища работят в тази посока, толкова по-качествен танцов продукт ще предлага България.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]