50-ти юбилеен Международен балетен конкурс – Варна

0
86

baleten konkurs VarnaТази година Международният балетен конкурс – Варна отбелязва 50-тата си годишнина, като във форума от 15 до 30 юли ще се представят 129 участници от 30 държави. Престижното събитие се провежда всяка втора година във втората половина на юли в Летния театър в морската столица.

Паралелно с конкурса се провеждат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др. Тази година класовете в Академията ще водят световноизвестни педагози, сред които са проф. Сун Хи Ким от Корея и Аурора Бош от Куба, а сред българските преподаватели е доц. Бисер Деянов. Към Академията клас по афро-джаз ще води и Алфредо Торес. Специално за тазгодишното издание на балетната академия проф. Владимир Василиев – Русия, ще изнесе показен урок “Клас на майстора” на тема “Па- дьо-дьо Дон Кихот” по хореография на А. Горски и В. Василиев.

По традиция Международният балетен конкурс – Варна ще завърши със супер гала концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати и финалисти на конкурса и лауреати от предишни издания на конкурса. На 30 юли в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на лауреати на конкурса като Максимилиано Гера – Аржентина, Роландо Сарабия – Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман от САЩ.

Конкурсът ще се проведе при следната програма:

14 юли – Теглене на жребий. Нощна репетиция за състезаващите се в първи ден от конкурса
15 юли – Официално откриване на конкурса
Начало на първи тур
16, 17, 18 и 19 юли – Първи тур
Класическа хореография от задължителната програма
20 юли – Почивен ден
21, 22, 23 и 24 юли – Втори тур
Класическа и съвременна хореография
25 юли – Почивен ден
26 и 27 юли – Трети тур
Класическа и съвременна хореография
28 юли – Почивен ден. Заседание на международното жури.
29 юли – Връчване на наградите, закриване на конкурса и гала концерт на лауреати и финалисти на ХХVІ МБК – Варна.
30 юли – Супер гала концерт “Среща на поколенията” с участие на лауреати и финалисти на конкурса и лауреати от предишни издания на конкурса.

Юбилейното издание на престижното събитие е в чест на създателя му маестро Емил Димитров и се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на ЮНЕСКО и генералния директор на световната организация Ирина Бокова, със съдействието на Министерството на културата и община Варна.

Билети: Дворец на културата и спорта, Фестивален и конгресен център, Летен театър – Варна и Eventim.bg

Повече информация можете да намерите в официалния сайт на конкурса: www.varna-ibc.org/site/

 

 

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]