Балетът на Русенската опера гостува на сцената на Софийската опера и балет

0
38

baletut na rusenskata operaНа 17 юни, вторник, от 19.00 часа, на сцената на Софийската опера и балет ще гостува балетът на Държавна опера – Русе с постановките „Ромео и Жулиета” от П. И. Чайковски и „Полет към светлината” по музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола и Росини.

Хореографията е на примабалерината Силвия Томова, декорите и костюмите са дело на неповторимия художник от Италия Салваторе Русо, поставял многократно с голям успех в най-големите оперни театри в Италия и по света, обясняват от софийската опера.

Историята на двамата влюбени е разказвана и пресъздавана, обичана и търсена, преоткривана и преповтаряна във времето. И като че ли всеки има своите очаквания….

Този път оживява фантастичната увертюра на Чайковски „Ромео и Жулиета”. Много композитори са отговорили с музиката си на вечните теми от шекспировата драма за забранената младежка любов, но Чайковски, заедно с Прокофиев и Берлиоз, се подрежда на върха в списъка. В период, когато Чайковски все още не се е наложил като композитор, Милий Балакирев, който се определя като наставник на руските композитори, му възлага да напише симфонична творба на тази тема. След премиерното представяне на творбата /1869/ Балакирев съветва композитора да я преработи. Това се случва през 1880 година. В първата версия Чайковски започва с една нежна любовна мелодия, която впоследствие отпада. Във фантазията на композитора Жулиета се появява като малко момиченце, чийто образ се развива и проследява в музикалния текст. В преработения вариант – фантастичната увертюра започва с молитвата на Падре Лоренцо и като че ли всички събития вече са се случили. Историята на враждуващите родове се запазва и в двата варианта.

За спектакъла „Полет към светлината” хореографът Силвия Томова казва, че: „е замислен като послание за balet ruse себепознание, преоткриване на силните ни страни и доближаване към природата. Цветовете на дъгата, както цветовете на чакрите, въплъщават природната матрица, енергиите и заобикалящата ни вселена. Чрез танца и музиката се представят онези възвишени стойности, до които не можем всеки миг да се докосваме. Попадайки в магията на спектакъла, движението ни открива смисъла на живота, а музиката ни поднася свръхестествено усещане, пренасяйки ни в друго измерение…”.

В спектакъла „Полет към светлината” участва цялата балетна трупа на Държавна опера – Русе.

Билети може да закупите от мрежата на EVENTIM.

 

 

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]