Втори балетен спектакъл “Шехерезада” след успешната премиера през март

0
45

sheherezadaНа 17 март се състоя успешната премиера на балетния спектакъл “Шехерезада” по мотиви от приказките “Хиляда и една нощ” и по музика на Римски-Корсаков и музикален колаж на Buddha Bar.

Варненската опера ви кани да гледате втория балетен спектакъл “Шехерезада” на 9 април от 19:00 часа на Основна сцена.

Хореографията е дело на Боряна Сечанова – изтънчено въображение, проникновен романтизъм и модерна чувствителност.

Сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Участва балетната трупа на Държавна опера – Варна с художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева и репетитор Гергана Георгиева.

Сюжетът е част от литературния отблясък на знаменития арабски фолклор с несъмнено влияние върху народи и страни, култури и епохи. Вдъхновение от него са черпели такива световни знаменитости като Дидро, Волтер, Равел, Римски-Корсаков и др. Класическите и съвременни танцови техники и ефектното сценографско оформление правят спектакъла атрактивен, особено за младежката аудитория. Съчетаването на класическата музика с модерния етно стил на Buddha Bar допълнително привлича публиката. Разбира се, това би било едно прекрасно преживяване и за зрелия зрител, който познава добре класическото произведение на Римски-Корсаков.

Съпоставката между класическия приказен сюжет и съвременния бит насочва към непреходните ценности в живота. Фабулата на спектакъла „разказ в разказа” би могла да се определи и като съвременна притча за доброто и злото, за мястото на личните отношения и техния отзвук в социума. Мъдростта на източните приказки, че любовта е по-силна от омразата и смъртта е актуално послание и днес.

Убедително пресъздават това послание балетните артисти на Варненската опера – солистите Евгения Минкова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Мартин Чикалов и Илияна Славова. Те интригуват с проникновените си превъплъщения. Несъмнено всички показват най-добрата страна от своя артистичен и драматичен талант, защото знаят, че да се танцува в спектакъл на Боряна Сечанова е истинска привилегия.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]