Пабло Акоста: Танцьорите трябва да се влюбят в танца и да танцуват със страст и всеотдайност

0
97

Пабло Акоста: Танцьорите трябва да се влюбят в танца и да танцуват със страст и всеотдайност 

[notification type="notification_info" ]Pablo AcostaPablo Acosta (Аржентина) е признат танцьор,  учител,  хореограф и международен съдия  по арабски танци, бели денс, испански танци, аржентински фолколор, международен фолклор и свободни танцови дисциплини. Обучаван от най-големите майстори в бранша, той се усъвършенства във Висшия институт по театрално изкуство “Teatro Colón”. Печели множество награди, сред които 39 златни медала за най-добър изпълнител, 33 награди Revelations, 27 статуетки за най-добър хореограф и 29 за най-добър преподавател. Отличен е от Американската танцова конфедерация и Световната организация за художествена обмяна (W.A.E.O.) с националната награда “Los Mejores de Argentina” през 2003 и 2012 год. като най-добрия танцьор на Аржентина в категорите за юноши и професионалисти. Сред отличията му е и награда от Мексиканското хореографско общество за изкючителна кариера, дадена от C.I.A.D. и CID.-UNESCO. Обявен е за международен културен посланик в аржентинското общество за литература, изкуство и наука (S.A.L.A.C.).[/notification]

BG Dancer: Здравей, Пабло, впечатлени сме от биографията ти и всичките ти награди. Какво е усещането да си признат в цял свят?

10153348_10152082849778510_943352704_nПабло: Здравейте! Много благодаря! Още от малък се състезавам на различни фестивали. Не си давах сметка за това колко награди съм натрупал през годините. Сега, когато започнем да ги подреждаме и почистваме, ни трябва цяла сутрин (смее се). И все пак днес, като погледна всички тези медали и трофеи, ме налягат приятни спомени за всеки един изживян момент, подготовките в съблекалнята и чакането на резултатите, излизането на сцената като победител. Благодарение на много от тези титли започнах да получвавам покани за фестивали и събития в няколко страни от Латинска Америка, а след това и в останалата част на света! Беше като верижна реакция. Възможността да пътувам из света, правейки това, което обичам, ме кара да се чувствам наистина щастлив, което за мен означава, че съм благословен.

BG Dancer: Разкажи ни за най-неочакваната награда, която си получил. Наградата, която не си и помислял, че може да притежаваш?

Пабло: Наградата, която никога не съм си представял, че ще имам, е тази на Real Academia Mundial de Educación (Световната академия по образованието) за работата, която върша чрез танца, възпитавайки деца, младежи и възрастни.

pabloBG Dancer: Владееш не само ориенталската техника, но и фламенко, и аржентински фолклор. Може ли да ни разкажеш историята на твоя танцов път? Откъде започна всичко?

Пабло: Да, точно така. Първоначално започнах с аржентински фолклор и латиноамерикански танци, а впоследствие се насочих към фламенко и аржентинско танго. Помня, че по време на един конкурс великият Мастер Grandmaster Angel Pericet ме видя да танцувам и по-късно ме покани да взема уроци в Teatro Colón. Там е мястото, където започна моето обучение в класическата техника.

BG Dancer: Кой или какво те вдъхновява?

Пабло: Вдъхновява ме всекидневното желание да науча все повече и повече, да се уча от преподаватели от цял свят, за да мога да се обогатявам, да асимилирам и след това да слея натрупания материал с моите познания. По този начин мога да укрепя своя стил и когато го преподавам в моите часове, да помагам на учениците си да преоткрият същото, минавайки през този процес, който е от съществено значение за всеки танцьор. Стремежът за преодоляване е това, което ме вдъхновява да бъда по-добър всеки ден.

BG Dancer: Как се подготвяш за дадено участие и как решаваш какъв стил танци да изпълниш? Имаш ли ритуал, който изпълняваш преди да излезеш на сцена?

pablo_acostaПабло: Първо избирам музика, която ми харесва, а след това се опитвам да направя няколко последователни стъпки, за да усетя дали ще се чувствам комфортно в нея. След като я идентифицирам с моя стил, започвам да анализирам структурата й, инструментите и звуците, мелодичните акценти на всеки ритъм. По този начин намирам (усещам) каданса и енергията им. После нагласям последователността от движенията, които определям, анализирайки музиката, докато не се убедя, че резултатът е наистина хармоничен. Следват много репетиции, репетиции и репетиции. Обикновено преди да изляза на сцената не обичам да съм с много хора, обичам да вляза в контакт със себе си, да се концентрирам, да прегледам костюма си и да се убедя, че всичко е наред и че се чувствам уверен. След това излизам на сцената и се наслаждавам на това, което най-много обичам да правя – да танцувам.

BG Dancer: В България изпълненията на ориенталските танци са предимно от жени. Kак един мъж би ни учил на женственост и чувственост?

Пабло: В моите уроци преобладават техниката и съвършенството на движението. Харесва ми учениците да преоткриват себе си. По този начин могат да успеят да предадат и да намерят в дълбините на своето същество женствеността и чувствеността, които могат да постигнат, когато влязат във връзка и синхрон с интерпретацията. Като учител се опитвам да бъда като предаващ канал за учениците ми и техен водач, за да могат да се развиват и да се почувстват истински танцьори според техните собствените възможности. Всеки един е различен от останалите. Това е трудна задача, която се постигa благодарение на дългогодишно натрупан опит.

1239541_608039872581839_2112844074_nBG Dancer: Българските танцьори, а и не само, ще имат възможността да те видят отново на сцената на международния фестивал „LaYali”. С какво ще ни изненадаш този път и какво да очакваме от теб?

Пабло: По този повод съм ви подготвил една голяма изненада, но, ако ви я издам, няма да е изненада (смее се). Но мoга да кажа, че определено ще ви хареса. Уъркшоповете ми ще бъдат много специални. На тях ще преподавам едно много елегантно, чувствено, женствено Oriental Fusion Bolero и един техничен, динамичен и енергичен Oriental entrance в типично аржентински стил. Много съм щастлив да се завърна отново на този прекрасен фестивал, на който имах удоволствието миналата година да споделям не само с великите майстори, но и с много невероятни международни танцьори. На фестивала LAYALI BULGARIA се диша една прекрасна приятелска атмосфера.

BG Dancer: Какво би казал на бъдещи и настоящи танцьори?

Пабло: Да обичат танца, да се влюбят в него, да го правят със страст и всеотдайност. Постоянната практика е от съществено значение! Ежедневните тренировки, присъствието на интензивни обучения и фестивали са единствените инструменти, с които да  растем всеки ден като професионалисти и като личности. Да живее ТАНЦЪТ!

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]

[youtube youtubeurl="nlyoSiKMY2k" ][/youtube]

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]