Христо Хаджимихайлов: Да си соло танцьор е готино, но идва момент, в който искаш да създадеш нещо повече

0
168

B

фото: Яна Боянова
фото: Яна Боянова

G Dancer: Кой е Христо Хаджимихайлов? Как би се представил пред читателите на BG Dancer?

Христо: Един сладур от град Варна /смее се/, който намира себе си в танците и музиката. Позитивен, пробивен и щастлив. Създател на  “CREATORS” – танцова школа, занимаваща се със Street Dance, а от скоро и като танцово студио „Dance Studio Creators“, в което освен танци предлагаме и аеробни занимания.  Мога да добавя, че съм танцьор, обиколил най-големите сцени в България, работил с повечето български изпълнители и участник в много танцови мероприятия и телевизионни предавания от 9 години насам.

BG Dancer: Разкажи ни за „Creators”.

Христо: Creators e моят смисъл! Това е мястото, в което прекарвам цялото си време и давам всичко. Животът ми е Creators!

Създадох училище по улични танци във Варна през 2010 г. Преди да създам школата бях насочил вниманието си само върху група, която да развия и да ходим по участия и мероприятия заедно. Имаше доста хора, които искаха да им преподавам, но така и не се навивах. Един ден Яна Боянова (една от първите ми ученички и в момента дясната ми ръка) ме дръпна на страна и ми каза – „Ице ти ТРЯБВА да направиш школа и да преподаваш на желаещите, както го правиш с нас!“. Може би тези думи бяха точните.

 В последствие реших да създам училище, в което да преподавам своите умения. Започнах от раз с 35 човека, като това са групата и школата. Тогава ги делих на две, вече не го правя, Creators е едно.

creatorsBG Dancer: Как избра името на школата?

Христо: Имам навика, когато имам въпрос или молба, да си затворя очите и да си поговоря с Господ. Помолих го да ми помогне с името. Това стана във влака на път от София към Варна. Връщах се от поредното участие. Мислих си за няколко варианта и знаех, че искам да е само една дума, която да казва всичко. Междувременно мислих за предстоящо участие с групата, която преди това бях кръстил MFS и си мислих какви костюми да направя, като идеята ми беше всеки да си има прякор на гърба. Представих си моя костюм и реших на гърба да пише Creator, като идеята ми беше, че аз съм създателя на групата, дрехите, аз си правя музиката, клиповете, мероприятията, уговорките , всичко…

Тогава се замислих, че това е хубава дума и освен че показва кой е създателят, казва и какъв съм – ТВОРЕЦ. Докато си мислех това, чух вътрешния си глас, последва пляскане по челото и думите – „CREATORS, ТОВА Е ИМЕТО НИ!“. Идеята е, че ние сме създатели, че всеки ден творим, че сме творци. И го правим постоянно. Идеята надминава името само по себе си. Creators не е просто името на школата ми, а е комуникацията ни със света. Ние наистина сме творци. ВСИЧКИ! Надявам се един ден всички да наричат себе си CREATORS, без да са ангажирани с това, че аз пръв го използвам. Защото в крайна сметка всеки един човек създава!

hristo3BG Dancer: През декември стана шампион на международното състезание в Нови Сад, в стил хип-хоп, категория соло. Знаем, че там се състезават хиляди танцьори. Как ги победи? 

Христо: Беше изключително преживяване! За пръв път излязох на състезание в чужбина, като аз до последно нямах представа какво ще танцувам, нито имах музика. Направих си я няколко часа преди състезанието.

Моята идея беше да заведа децата в чужбина. Откакто имам школата, не слагам себе си на първо място. Двигателната сила са усмивките и радостта на малките. Достатъчно съм се лутал из света да танцувам като соло изпълнител. Един ден идва времето, в което искаш нещо повече, а не да си сам танцьор, макар където и да съм бил и с когото и да съм работил, да са ме хвалили и искали постоянно.

Преди да изляза на сцената, краката ми натежаха, тялото ми стана трудноподвижно, усещах умора, а още не бях започнал да движа. Помислих си – „Всичко е в главата ти!“. Казах си, че каквото и да става, съм щастлив, че съм създал CREATORS, което надминава всичките ми постижения, които са много. В момента, в който светна прожекторът, всичко изчезна. Чувах само музиката си, но не помнех как я бях подредил. Притеснението ми изчезна. Дойде ми настроение и започнах да се забавлявам истински. Не можех да повярвам, че след всичките тези години имаше момент на притеснение. Осъзнах, че това не е притеснение, а ТРЪПКА! Ако я нямаш, силата на танците за теб е намаляла.

По време на изпълнението цялата трибуна викаше, чувах „ИЦО, ИЦО“! Не виждах нищо от прожекторите и просто си потанцувах. Когато слизах от сцената, ме спряха различни хора да ми стиснат ръката и ми говореха на английски. Разбрах, че много им е харесало, спираха ме да говорят, а аз бързах да си отида при създателчетата . Имаше разплакани от щастие.

dancefestДойде време за оценяването и така станах шампион. Двама чернокожи съдии ме спряха и ми говореха, но не чух всичко, помня само „Good work , man! Good work!“. Беше ми достатъчно. Отидох на международно състезание за пръв път и станах шампион. Почувствах се много добре, защото не спираха да говорят за България… После имаше и други категории, в които се пуснахме, искам да споделя, че имам шампиони на група в категория тийнейджъди (първо място), деца (второ място), възрастни (второ място). Големите ни биха с 1 десета. Представете си, само 1 десета! Но да не ставаме алчни. (смее се)

Влязохме в Гала вечерта, където нареждат 20-те най-добри изпълнения от трите фестивални дни. От 702 хореографии моята влезе в челната двадесетица. Дали не бях най-щастливият треньор на света?  При награждаването ме нареждаха зад децата и ме награждаваха наравно с тях с медал. Получавахме комплименти на всякакви езици. Това беше най-голямата ми награда!

hristo1BG Dancer: Как започна с танците, какво те привлече?

Христо: Започнах с freedance преди 9 години. Обиколих толкова много заведения, че не мога да си спомня всичките. Където и да ходех, винаги ме искаха обратно. Много се раздавах – повече за танците, отколкото за хонорара. Това караше хората много да ме харесват. Създавах си контакти с всеки следващ път и тъй като бях „наемник“, поемах всякакви ангажименти. Какви ли не предложения съм получавал.

Няма да мога да обясня с думи какво са танците, защото тези думи не са измислени. Но мога да го сравня с нещо – когато толкова много искаш нещо и знаеш, че много скоро ще го получиш. Не когато го получиш , а моментът, в който чакаш. Тази енергия, умножено по безброй! Сега си представете тази енергия…. Просто не искаш да влагаш време и мисли в друго нещо.

Искрата започна с Break Dance. Мой приятел, който започна да танцува, ме запали. Веселин Диамандиев. Викаме му Jesi. Друг приятел му измисли прякора. Тъй като той танцуваше малко, реших, че не искам да давам възможност на някого да е по-добър от мен. Винаги исках да съм най-добрия. Аз и си бях де. Но в танците винаги има какво още да се иска. Обикалях всякакви спортове и занимания, но това ме спря. Нали знаете – минавате през всички неща, докато си харесате или изберете с какво да се занимавате. Иначе танцувам от малък. Като бебешок ме водиха постоянно по ресторанти и сцени да покажа това-онова. Родителите ми много се кефеха и нямаше нито един път да има някъде сцена или малко място за танци и да не ме караха да танцувам. Не че желанието им беше да стана танцьор… На мен просто не ми пукаше и като чуех музика, започвах да танцувам… и да пея /смее се/.

BG Dancer: Кой е твоят стил танци и кои са характерните движения?

Христо: Моят стил танци си е мой.  Мога да танцувам всякакви стилове, не ми се иска да се ограничавам само с един. Влизам в категория Street Dance. Наблягам на хип-хопа – повече танцувам и по-малко приказвам . Характерни движения не зная дали имам, наблюдавал съм свои клипове – виждам се повече пластичен, но съм сменял стила си 5-6 пъти, така че не искам да определям с думи. Погледайте ме и сами преценете. Всеки си има собствено мнение.

B1601451_10151862198406426_834037978_nG Dancer: Кое е по-емоционално и ти харесва повече – да правиш хореографии за отбора или ти да участваш на сцената?

Христо: Дали ще правя хореографии, или ще участвам с тях на сцената, е еднакво силно. Но на първо място са Creators. Осъзнал съм едно – можеш да покориш целия свят, да станеш най-добрият, да обиколиш всички сцени, да спечелиш всички усмивки, да бъдеш идол, баща, треньор, създател. Но трябва да имаш с кого да го споделиш. Трябваше да мина по пътя си, трябваше да обиколя сцените, за да разбера. Представете си че наблюдавате най-красивата гледка… колко красива е, ако нямаш с кого да я споделиш?

BG Dancer: Участвал си и си организирал различни мероприятия, танцувал си по нощни заведения, участвал си в клипове, в концерти…Кое ти даде най-голям опит?

Христо: Трудно е да се направи сравнение. Всички дават опит. Всеки ден получаваш нещо ново. Видях така наречения Hilife на България. Обикалях заведения и градове, за които дори не знаех, че съществуват. Бях на сцени пред милионери, пред чужденци, пред деца… Всяко участие си имаше своята красота. Първо исках да се снимам в клипове, после исках да съм по билборди, после исках да съм с изпълнители, после да обиколя най-големите ни заведения. Всичко постигнах. Участвах няколко пъти в „Шоуто на Слави: Магаданс предизвикателството“, в награждавания на песни, списания, в „България търси талант“, сега пак ще участвам. Сега гледам назад, имам безброй спомени. А сега създавам нови!

BG Dancer: Периодът на free dance ли беше ключът към това, което си в момента?

Христо: Това ми даде старта. Създаде ми контакти и ме направи известен в тези среди. Даде ми най-важното, а именно да търся по-голямото. Пак ще го кажа – да си самостоятелен танцьор е готино, но идва един момент, в който искаш да създадеш нещо повече, дори просто хореографии с още хора . Това е и началото на всичко следващо.

creators1BG Dancer: Какво те вдъхновява и те кара да си кажеш „Ей на това парче ще направя хореография“?

Христо: Когато чуя парчето, просто го познавам! Казвам си, че това е от онези музики, които ми говорят. Когато песен ми заговори, зная как ще я направя, как ще се облека, къде какво движение ще използвам и нямам търпение да я пусна в залата. Вдъхновителят ми е образът в огледалото – много  се разбираме /смее се/.

BG Dancer: От доста време си на сцената на уличните танци. Развиват ли се те или и в този случай България изостава?

Христо: Бързам да кажа, че нивото в България никак не е слабо. Ходя всяка година в Гърция, където съм съдия на Street Dance надиграванията на държавно ниво и виждам, че не отстъпваме в способности. Както там има добри танцьори, така е и при нас. Гледам и клипове понякога – не правят неща, които ние да не можем. Само се замислете – не всички са се сдобили с известност, не всеки е получил внимание. Откъде да знаем, че няма някой супер сладур в някое село или доли квартал на вашия град? Отидох за пръв път на международно състезание, бих се срещу Африка, Япония, Хърватска, Сърбия, Македония и станах първи! Вие преценете. Виждам, че сме силни. Опитвам се да събера екип от различни градове, които да сa от най-добрите, с които да се подготвим за HHI (Hip Hop International). Това е следващата ми цел.

BG Dancer: Какво искаш да постигнеш, към какво се стремиш?

Христо: Аз постигнах, това което исках. Създадох семейство, в което цари любов, разбирателство, подкрепа и обич към общата идея – танците! Стремя се към положителна енергия. А нея я намирам навсякъде.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]

[youtube youtubeurl="lCEwY7SzjkI" ][/youtube]

Вижте повече видео във youtube

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]