Марина Попова: “С балета сме неразделни от първия път, в който влязох в залата”

0
182

Марина Попова: “С балета сме неразделни от първия път, в който влязох в залата”[notification type="notification_info" ]

marina

Марина Попова е един от невероятните танцьори на Балет Арабеск. Завършва НУТИ със специалност „Класически танци”, след това продължава обучението си в АМТИ-Пловдив и се дипломира в специалност „Балетна педагогика”.

Миналата година записва магистратура „Арт Мендижмънт“. Специализира предимно в областта на съвременните танцови техните. В момента освен, че е на сцена, Марина преподава модерен танц в НУТИ на 5-ти, 7-ми  класове.[/notification]

BG Dancer: Здравей Марина, успя ли да си отпочинеш покрай празниците, въпреки, че си на сцена от октомври?

Марина: Да, даже ми дойдоха в повече. Когато набереш инерция, такава пауза само те разконцентрира. Но все пак празниците са хубаво нещо.

BG Dancer: Ако трябва да си направиш равносметка от изминалата година как би изглеждала тя?

Марина:Беше интересна година с много задачи. Имах работа в няколко нови постановки, работих с нови хореографи, срещнах нови предизвикателства, пътувах и открих, че още ми се танцува. Покрай работата ми с децата в НУТИ осъзнах, че те са ми голям стимул и много се надявам аз да съм техния.

marina_popovaBG Dancer: Почнала си от малка с балета, разкажи ни за първото си участие, което най-силно помниш?

Марина: С балета сме неразделни от първия път, в който влезнах в залата. Тогава бях на шест. Много проблеми сме си създавали взаимно, но ето още сме заедно. Една от първите ми появи на сцена помня с това, че докато танцувах един голям плакат, който беше закачен зад мен, падна. Аз само го заобиколих и най-невъзмутимо  продължих танца си. Моята първа учителка Маргарита Драганова беше силно впечатлена как толкова малко дете и без никакъв опит с лекота продължи да танцува без никакво притеснение. Истината беше, че толкова исках да съм на сцената, че никакъв плакат или паднал таван дори не биха ме поместили от сцената. И като се замисля винаги ми е било толкова уютно на сцената, че нищо не ме притеснява и до днес.

BG Dancer: А кога или коя роля ти беше най-трудна?

Марина: Най-трудно ми беше да вляза в ролята на Демна в „Нестинарка“ на Маргарита Арнаудова. Бях много млада и несигурна, а и ролята е много тежка, както физически, така и актьорски. И не на последно място е доста далеч от моя темперамент. Всъщност винаги е трудно, когато трябва да изтанцуваш нещо, което не е поставяно за теб.

BG Dancer: Кои са онези, хора, на които си се възхищавала винаги?

Марина: Харесвам танцьори, които завладяват още с първото си появяване на сцената. Нямам любим танцьор, но се възхищавам на тези, които владеят телата си и разказват с тях. Не харесвам физическите демонстрации, обичам хармоничното свързване на движение, музика и идея.

marina.popovaBG Dancer: Всеки има момент на колебание относно професията си. При теб имаше ли такива случки и какво те мотивира да продължиш?

Марина: О, положението е било често на ръба. Имала съм намерение да се откажа, но съм доста инат и това винаги е решавало нещата. А и в крайна сметка не са много годините с които разполага един танцьор. За да си във форма и да си на ниво трябва да си постоянен, откажеш ли дори за кратко, това те връща много назад и само по себе си е демотивиращо. Тялото на всеки е различно, моето има нужда от постоянен терор, иначе се отпускам и после много съжалявам за пропуснатото време. Моята мотивация е нуждата да работя над себе си и, разбира се, суетата.

BG Dancer: В балет „Арабеск“танцуваш повече от 10 години, какво ти даде той и ти на него?

Марина: Той ми даде усещането, че това е моето място. Даде ми срещи с много различни танцови техники, с различни хореографи както български така и чуждестранни. Пътувания и вълнения . Покрай работата ми в „Арабеск“ получих възможност за различни допълнителни ангажименти. Какво му дадох аз? Най-хубавите си години и цялото си желание да танцувам.

BG Dancer: А как попадна в балет „Арабеск“?

фото: Виктор Леви
фото: Виктор Леви

Марина: Още като ученичка исках да съм част от трупата. И така след като завърших НУТИ започнах да танцувам в балета на Националната опера. Това е най-престижната трупа в България, но определено не усещах, че е моето място. „Арабеск“ беше моята цел. Чак след един сезон се освободи място там. Отидох и заявих желание да танцувам. 5 месеца  бях резерва и без договор. Това сигурно е впечатлило Боряна Сечанова  и тя ме назначи.

BG Dancer: В съвременния танц, техниките, които се изучават изискват много добра физическа подготовка. За да може да си на добро ниво, какво и от кога е добре да започнеш с този вид танц?

Марина: Моето мнение е, че  класическият танц е много добра основа и е добре да има натрупан  физически и координационен опит преди да се започне със съвременните техники. Но има достатъчно талантливи хора, които нямат нужда от това, те просто правят всичко с лекота. Много зависи и за каква техника става дума. Но няма определена възраст стига да има желание и достатъчно хъс.

BG Dancer: За какво мечтаеш, какво искаш да постигнеш в танците, което още не си успяла да постигнеш

Марина: Всъщност никога не съм си представяла конкретни неща. Просто съм се надявала да намеря място във всяка нова постановка и да покажа на какво съм способна. И за финал си пожелавам да успея да накарам хората да се наслаждават на това, което гледат и това да ги връща отново в салона.

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]