КОПЕЛИЯ – балет по музика на Лео Делиб

0
61
kopelia

kopeliaБалет в две действия

Либрето – Артур Сент-Леон и Чарлз Нуитир по мотиви от Ернст Теодор Амадеус Хофман

Копелия – началото на българския балет

Музиката на балетът „Копелия, или момичето с емайловите очи” е  дело на френският композитор Лео Делиб (1836–1891 г.). Премиерата  има голям успех  и е на сцената на парижката „Гранд опера”, на 25 май 1870 год. От тази дата до ден днешен „Копелия” неизменно присъства в репертоара на балетните трупи по цял свят.

У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 год., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа „ Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Свинилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов – кметът.

Декорите на спектакълът „Копелия” от 1928 год. са дело на Александър Миленков, а костюмите – на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

През следващите десетилетия „ Копелия” се изнася многократно от нашата балетна трупа. Последната постановка, по хореография на Бисер Деянов, е по повод 80-годишнината на българския балет през 2008 год., в  „Софийската опера и балет”.

На 25 февруари, 2011 год. колективът на Операта чества 40-годишната творческа дейност на майстора на балетното изкуство, Бисер Деянов. За него танцуваха колегите му Веса Тонова, Александър Александров, Ясен Вълчанов, Марта Петкова. Диригент беше покойният вече Цанко Делибозов.

„Копелия” ще се играе на 27 и 28 февруари 2014, от 19:00 часа, в Софийската опера и балет. По препоръка на директорката на балета в Операта – Сара-Нора,  Боряна Петрова ще направи дебют с ролята на Копелия.  Наскоро тя чудесно се справи с ролята на Маша в „Лешникотрошачката”.