Теди Калоянова: „Най-хубавото в танца е, когато усетиш, че с партньора ти сте в пълна хармония“

0
111
личен архив

[notification type="notification_info" ]

личен архив
личен архив

Запознайте се с Теодора Калоянова или както всички я знаят Теди. Тя е един от най-добрите ни танцьори по салса.  Започва да танцува едва през 2004 г., но това не пречи да стане любимка в този жанр. Теди е съосновател на първата школа по салса в Студентски град, София, заедно с партньора й Димитър Кирков (Митко). „Salsa Ritmo” е осъществена идея, която двамата развиват с изключителна страст към танците и музиката.

Едновременно с развиването на Salsa Ritmo и преподаването в залата, Теди и Митко са част от няколко изключително успешни формации с 2 шампионски титли и представят България както като двойка, така и отборно на многобройни международни участия в Англия, Германия, Гърция, Италия, Монако, Румъния, Турция, Холандия и др.

[/notification]

BG Dancer: Здравей Теди, разкажи ни как започна с танци? Какво те привлече и как се запали по салсата?

Теди: Като ученичка случайно попаднах в една лятна дискотека и там имаше двойки, които танцуваха спортни танци. Буквално след няколко минути гледане бях страшно запалена и веднага потърсих къде мога да се запиша на танци. Трябваше да изчакам два месеца, защото всички школи бяха в лятна ваканция, но когато дойде септември веднага се записах. Първоначално ходех на спортни танци (около 6-7 месеца), в началото дори нямах кавалер и си танцувах сама през цялата тренировка, но помня как бях направо обсебена и мислех по цял ден само за танци. След това една приятелка ми предложи да ходим на салса и в момента, в който видях салсата разбрах, че това е моят танц. Бях най-много привлечена от свободата да изразиш емоциите си и от щастието, което ми носеше танцуването.

BG Dancer
BG Dancer

BG Dancer: Танцуваш салса повече от 9 години. Освен щастие какво ти донесе тя и какво ти отне?

Теди: Даже не знам как да го опиша… Със сигурност понеже се занимавам само с това, ми е отнела донякъде възможността да се занимавам с други неща, но според мен това не е в никакъв случай минус, защото след като човек открие какво иска да прави, си заслужава да му отдаде цялото си внимание. Но от друга страна танцуването ми е дало толкова много неща – всяка усмивка след хубав танц, всяко нещо, на което съм успяла да науча учениците ми, всяко ръкопляскане след представление са просто безценни. А най-хубавото усещане е според мен когато ми се случи един от тези танци, в които просто времето спира и съществуваме само аз и кавалерът ми – усещам, че двамата сме в тотална хармония и чуваме музиката по един и същ начин.

BG Dancer: Трудна ли е салсата? Чували сме, че всеки може да се научи. Какво и колко време ти трябва за да се чувстваш добре по партита?

Теди: Според мен всеки, който има желание, може да постигне едно добро ниво на танцуване, което да му е достатъчно за ходене на парти. Ако някой иска да изглежда по-професионално вече трябва доста повечко да се поизпоти в залата, но това важи и за всяко друго нещо. За да натрупаш някакви основни танцови умения според мен трябва около година (разбира се зависи). За да се чувстваш добре по партита не ти трябва да знаеш много движения, а е нужно вътрешно да се освободиш от мисълта, че не знаеш или не можеш достатъчно. Все пак партито не е урок, а място за забавление. Аз например отидох на първото ми парти, след като бях взела два урока и оттогава не съм спирала…

личен архив
личен архив

BG Dancer:  Как се събрахте с партньора ти Димитър Кирков? Двамата на сцената сте страхотни.

Теди: Ние се познавахме от около година, но по това време и аз и той имахме партньори. Винаги съм се чувствала невероятно добре, когато танцувам с него и определено много преди да станем партньори съм знаела, че сме подходящи един за друг. В един момент аз спрях да танцувам с предишния ми партньор и след няколко месеца и Митко остана свободен. След това започнахме да танцуваме заедно и честно казано от всички хора, с които съм си партнирала, с него се чувствам най-добре и работата ни протича много гладко. Пожелавам на всеки да си намери такъв страхотен партньор като моя /смее се/

BG Dancer: Мечтата ви, на теб и партньора ти, се сбъдна с откриването на салса школа. Тя стана и една от най-големите в Студентски град.

Теди & Митко: Историята на школата започна преди четири години и е свързана най-вече с много желание и ентусиазъм от наша страна и с много любов и подкрепа от всичките ни ученици. И разбира се с много танци. В началото започнахме с една група, но буквално след няколко месеца имахме няколко групи и има доста хора, които са от най-първите ни ученици и още идват в школата. Някои от тях сега танцуват в нашия отбор – Salsa Ritmo Dance Team.

личен архив
личен архив

BG Dancer: С Митко сте на сцена, откакто имате школа, помните ли първото си изпълнение. Да ни разкажете за него?

Теди: Съвсем откровено казано първото не си го спомням. Но усещането, че танцувам с правилния за мен човек, го има на всяко изпълнение /смее се/

BG Dancer: Колко време ви отнема, за да направите една хореография и да сте готови да я изтанцувате?

Теди & Митко: Ами много зависи от това колко идеи имаме, защото създаването на хореография не е като например да прекопаеш едно лозе и да имаш норматив. Понякога можеш да направиш доста за една тренировка, а понякога една седмица забиваш на едно място, докато намериш подходящите движения… А след това има и доста дълъг период на изчистване на целия танц. Но горе долу 2-3 месеца са ни необходими за целия процес.

BG Dancer: Кой стил в латиното най-много ти доставя удоволствие?

Теди: Не мога да кажа, че имам любим стил – харесва ми разнообразието и обичам да танцувам на всякаква музика. Всеки танц и всяка музика са красиви и уникални по свой собствен начин.

tedi_stailing
личен архив

BG Dancer: Стайлинга на една дама в танците е много важен, той допринася за разкрасяване на танца. Какво е характерно и по-специфично при танцуването на една дама?

Теди: Обикновено нещата, които аз забелязвам в една дама, са: техника, темперамент, характерен стил. Според мен най-важното е да има баланс между тези неща – никога няма да ви хареса техничен танцьор без темперамент или обратното. Характерните движения са не толкова някакви стъпки, които никой не е виждал, а начинът по който се изпълняват (например сигурна съм, че ако сложите всичките си познати от салсата зад един параван и ги накарате да направят една и съща комбинация, ще познаете кой кой е).

BG Dancer: Каква е следващата ви мечта, свързана с танците?

Теди & Митко: Мислим да я запазим в тайна засега, но има още много неща, които искаме да направим  /смее се/

Харесай ни в [social_link type="facebook" url="http://facebook.com/bgdancer.info" target="on" ][/social_link] [social_link type="twitter" url="https://twitter.com/BGDancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="youtube" url="http://www.youtube.com/user/BGdancers" target="on" ][/social_link] [social_link type="pinterest" url="http://www.pinterest.com/bgdancers/" target="on" ][/social_link]

[youtube youtubeurl="kp0U9rOysr0" ]SalsaBG[/youtube] source video: SalsaBG