Кой измисли движението, за което всички говорят, във „Flawless“ на Beyonce?

1
89
Кадър от "Flawless"

Кадър от "Flawless"
Кадър от “Flawless”

Вече писахме (тук) за най-любимия ни клип от новия видео албум на Beyonce, който само за няколко дни се превърна в най-добре продаваната продукция за годината. Дойде ред да ви разкажем за втория ни фаворит – хип-хоп парчето “Flawless”.

“Flawless” се коментира от фенове и критици по две основни причини.

Първата касае откъс от лекция за феминизма, включена във видеото. Лекцията е на нигерийската писателка Chimamanda Ngozi Adichie, която пред TED развенчава митовете за феминизма като цяло и поставя на масата важни въпроси за половата равнопоставеност в Нигерия, САЩ и света. За англоговорящите препоръчваме цялата лекция (тук), понеже е сред примерите за интересно и дори забавно представяне на иначе болезнен проблем. Благодарение на “Flawless” милионите фенове на Бионсе по цял свят вероятно ще могат да рецитират определението за „феминист“.

Втората причина, поради която  парчето бива хаштагвано в социалните мрежи, е заради специфично танцово движение, което е достоен конкурент на въртенето на ръката в “Single Ladies”. В последната част от клипа, докато пее „I woke up like this, flawless” („Така се събудих – безупречна“), Beyonce прави интензивна хореография, която не може да се опише – трябва да се види.

От FB страницата на Chris Grant
От FB страницата на Chris Grant

Трима артисти са работили по хореографията във “Flawless”.  Chris Grant е танцьор, хореограф и изпълнител, който започва да работи с Бионсе още преди да навърши 21. Той е танцьор и помощник хореограф в някои от най-успешните й турнета и изпълнения. Освен това бива избран лично от своя кумир – Майъл Джаксън – за част от екипа на турнето му “This is it”. За съжаление, турнето така и не се реализира поради смъртта на Джаксън. „Танцувам, откакто съм на 2 и се уча от Майкъл Джаксън от съвсем малък“, разказва Грант в интервю за HuffPost.

С Beyonce. От FB страницата на Chris Grant.

„Прибирах се вкъщи след училище и докато другите отиваха навън да играят или да спортуват, аз бях пред телевизора, превъртах клипове и учех всяка дума и движение и се опитвах да разбера как той движи тялото си така“. Нова рецепта за успех.

Останалите двама хореографи на “Flawless” са близнаците Les Twins. Французите Laurent и Larry са известни като създатели на нов стил в хип-хопа. За тях списание WAD пише: „Те наистина са създали нова форма хип-хоп, която е наистина специфична за тях… Те се люшкат, огъват и извъртат и е невъзможно да се прецени къде лежи центъра на гравитацията: изглежда феномално и нереалистично“. Стават масово известни с видео Les Twinsот свое изпълнение във фестивала “World of Dance” в Сан Диего (вижте го тук). За тях започва да се говори като за близнаците, които предусещат движенията си и правят фрийстайла да изглежда като хореография. Идеални партньори за Beyonce.

Резултатът от сътрудничеството на всички споменати по-горе може само да определим по един начин – flawless.

 

 

1 коментар

Comments are closed.