Балет “Арабеск” между авангарда и традицията с „Viva la classica”

0
53
balet arabesk

balet arabesk„Viva la classica” – един съвременен поглед към три шедьовъра на класическия балетен репертоар – „Лебедово езеро” на П.И.Чайковски, „Дон Кихот” на Рихард Щраус и „Баядерка” на Лудвиг Минкус. Три различни  гледни точки в хореографията на Анна Донева, Боряна Сечанова и Татяна Соколова. Сценография и костюми -  Ася Стоименова, Пламена Дичева и Ива Павлова.

Първото представление от новата година ще се състои на  16 януари 2014 година от 19:00 часа в Музикален театър.

Темата за противопоставянето на класическо  наследство и съвременно изкуство витае в българското културно пространство днес. Това противопоставяне е до голяма степен изкуствено, доколкото проблемът не е в наследството, а в консерватизма на нашето мислене за него,  в начина, по който го свързваме с реалността и в крайна сметка в нивото на прочита.

Балет „Арабеск”, по силата на своята вече 45-годишна традиция, се движи комфортно и без страх в полето между авангарда и традицията. В премиерната програма Viva la classica трима български хореографи поемат риска да навлязат в напрегнатата зона между класика и съвременност и предлагат различни стратегии за оцеляване в нея.

Без да бягат от оригиналната фабула, с намигане към класиката, трите хореографки реализират със замах своя днешен поглед към оригиналите.

Докато в „Лебедово езеро” Анна Донева се заиграва с композиционните принципи на класическото наследство, като ги цитира и трансформира, подкрепена от сценографите с една футуристична визия в черно и бяло, в своята „Баядерка” Татяна Соколова с хумор изследва взаимоотношенията на персонажите, вкопчени в своите обсесии до степен на саморазруха. За тях хармонията е възможна едва в небитието – в култовата картина на „Сенките”.

Една забележителна мисъл на Сервантес движи Боряна Сечанова в приключението „Дон Кихот“: „Той изгуби ума си. Неговото въображение се изпълни с красиви безсмислици и той сметна, че е истина това, което всъщност бе само красота”.

Тази мисъл би могла да увенчае както цялостната премиерна вечер на Балет „Арабеск”, така и избора на всеки творец да живее в изкуството.

С въображение и находчивост сценографският екип споява в едно идеите на трите хореографки чрез впечатляваща визия, експериментираща не по-малко от танца със стилистиката на оригиналите,  с концепциите и танцовия език на авторите, за да заяви в крайна сметка своето оригинално виждане  на съвременни творци.