Васил Дипчиков: В България има място за изява за един танцьор, стига да не спира да работи и да не лежи на стари лаври

0
171

След като изгледахме вълшебния спектакъл на балет Арабеск „Лешникотрошачката“, решихме да ви представим принца от съврменната танцова приказка Васил Дипчиков. [notification type="notification_info" ]

Vasil DipchikovВасил Дипчиков завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър движение“ при доц. Александра Хохг.

Продължава своето развитие като солист на българската трупа за съвременен танц и танцов театър в България – балет “Арабеск”.

В момента е част и от артистичния екип на танцьорите в новосъздадената ColdpieceDT Comp. Участвал е в редица постановки и танцови спектакли. [/notification]

BG Dancer: Здравей, Васко! Посланието на „Лешникотрошачката“ е, че всекиvasil трябва да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност. Ти превръна ли своите в реалност?

Васил: Здравейте. Дали превърнах мечтите си в реалност? Някои – да, други – не, трети са в процес. Вярвам, че тепърва ще се появят във времето. Но като цяло съм адски щастлив от това, което правя и се надявам да продължава да бъде така. И искам да кажа на хората да мечтаят, защото мечтите зареждат адски много човек и го карат да се чувства жив и да се бори за тях.

BG Dancer: Разкажи ни как започна с танците.

Васил: В интерес на истина доста случайно. Като всяко малко момче обожавах футбола и исках да стана футболист, но нещо се случи, разочаровах се и реших да прекратя. Месеци след това вече бях на 10 и най-добрата приятелка на майка ми (Яна Никова, една от основателките на Балет „Веда“), отваряше школа за модерен балет и аз си казах – защо пък не. Започнах с класическия, съвременния, джаз балета. Когато попораснах, навлизаше хип-хопа, брейка, акробатиката и започнах да посещавам и такива класове. Смятам, че нещата се развиват доста бързо и във времето, в което живеем, е  много по-добре, ако бъдеш мултифункционален.

BG Dancer: А как попадна в балет „Арабеск“ и кога стана солист на трупата?

Asen_82Васил: В балет „Арабеск“ попаднах на 19. Бях вече първи курс в НАТФИЗ. Чан Тхе Чунг и Надя Здравкова ми преподаваха съвременен и модерен танц и сметнаха, че бих бил полезен на „Арабеск“ и ме препоръчаха на Боряна Сечанова, художественият ръководител на балет „Арабеск“. И така започнах лека по лека с много желание и труд, с много подкрепа от страна на Боряна, Олесия Пантикина (репетитор на балета), Силвия Томова и разбира се на Асен Наков (премиер на Балета). Асен много ми помогна, смело мога да кажа, че той ме научи да танцувам. Учим техники, комбинации, поддръжки, но това, което той ме накара да осъзная, е, че трябва с всеки изминал ден да се старая да бъда по-добър и да експериментирам със себе си и съзнанието си.

BG Dancer: Кое или какво те вдъхновява в танците?  

Васил: Когато гледам чужди изпълнения, представления, танцови формати, се възхищавам nа големите танцьори и те ме зареждат и мотивират. Винаги си казвам „Господи, какви богове“ и след което си давам сметка, че може да ги достигнем, стига да работим върху себе си, да мислим, да обичаме!

BG Dancer: Бил си и манекен, свириш на китара, но явно танците остават на първо място?

IMG_8499Васил: О, да! Определено танците са на първо место. Работя и като актьор и манекен и харесвам тези си професии също, много се забавлявам, разсейвам се и с удоволствие ще продължавам да се занимавам с тях! Когато бях по-малък, свирех повече на китара. Сега удрям по някой и друг акорд от време на време, но все по рядко ми се случва. /смее се/

BG Dancer: Освен в балет „Арабеск“ те виждаме и на сцената на „Музикална академия“ сред танцьорите на Studio 121. Как попадна там?

Васил:  С Милен Данков съм работил и преди и много съм се забавлявал. Адски много му се възхищавам като танцьор и хореограф и обожавам стила му. Той ми звънна, каза ми какво се готви и какъв екип събира и аз веднага приех. И сега, когато предаването е към края си, ми е тъжно, но пък съм благодарен, че ми гласува доверие и се надявам така да бъде и занапред.

BG Dancer: Виждали сме те и на сцената на Boulevard сред танцьорите на Балет 11. Може ли да се каже, че в рамките на България един танцьор има достатъчно място за изява?

vasilВасил: Смятам, че Boulevard е също доста успешно шоу и горещо препоръчвам на хората да го гледат. Иначе в България има място за изява! Просто един танцьор не трябва да спира да работи и да лежи на стари лаври, а напротив – трябва да се стреми да показва достатъчно различни лица на публиката, за да може да бъде оценен подобаващо.

BG Dancer: Какво е необходимо на един танцьор, за да успее?

Васил: Сигурно ще се повторя , но няма как – трябва да бачка и да обича това, с което се занимава.

BG Dancer: Пожелай нещо за коледните празници.

Васил: Пожелавам на целия екип на BG Dancer и вашите читатели да сте живи и здрави. Продължавайте да бъдете все така активни, защото определено танцъорите в България  имат нужда от такъв сайт. И разбира се – много радост на коледните празници… и много подаръци! /смее се/.

харесай страницата ни във фейсбук