Софийската опера с премиера на два нови балета

0
39
spodeleno prostranstvo

На 15 ноември (вторник) baletСофийската опера и балет представя голяма премиера на два нови балета в един спектакъл – “Антигона” и “Електра” на Рихард Щраус. Това ще бъде първата балетна премиера за сезон 2013 – 2014 г. Постановчик е известният руски премиер солист и хореограф Сергей Бобров. Диригент на премиерата е Марк Пекарски. Продукцията се осъществява съвместно с театъра в Красноярск.

Публиката ще може отново да се наслади на вдъхновяващите изпълнения на български балетни артисти, този път превъплътили се в образите на емблематични герои от древногръцката драма.

Балетът “Електра” е създаден по трагедиите на Софокъл и Еврипид и едноименната едноактна опера на Щраус от 1909 г., написана по пиесата на Хуго фон Хофманстал. Либретото на балета е на Юрий Григорович.

“Антигона” пък е написан по едноименната трагедия на Софокъл. Музикалната редакция е на композитора Марк Пекарски, който лично ще дирижира премиерата в София. Либретото е на Сергей Бобров.

И двата балета се поставят за първи път в столичната опера. След премиерата си те ще бъдат представени отново и на 16 и 17 ноември, 5 декември 2013 г. и 19 януари 2014 г.