Захари Нанков: Танцьорите трябва да бъдат допълващ, но важен елемент към X Factor, но фокусът е върху изпълнителя

0
83
xfactor
© Росина Пенчева

xfactor
© Росина Пенчева

Захари Нанков e директор и хореограф на Студио „HYPHERS“. Възпитаник и танцьор е в трупата на Цветанка Гергинова – Студио „G“. Освен в хип-хоп се е обучавал в редица други танцови стилове – модерен танц (Бунстер, Греъм), джаз и класически балет.

Работи  като хореограф и танцьор с много от известните музикални изпълнители в страната (Галена, Кристо, Нора, Румънеца и Енчев, Люси, 032) за техни концерти, видео клипове и др. Участва като гост-хореограф в множество събития като  Sofia Dance Week, Fanta Fiesta, Urban Rising Stars и др.

В момента той и Алекс Енева са хореографи във второто издание на хитовото музикално шоу X Factor. С него ще си говорим именно за хореографиите в шоуто.

BG Dancer: Здравей Захари, как е настроението след втората лайф вечер на сцената на X Factor?

Захари: Сред екипа настроението е страхотно, вече нямаме търпение за следващия концерт в четвъртък.

BG Dancer: И в двете вечери, хореографиите са авторски. Кои стои зад тях и трудно ли е да се прави хореография за всеки един изпълнител индивидуално?

Захари:Точно така, по настоящия сезон на X Factor работи хореографски тандем в лицето на Алекс Енева и мен. Като цяло няма нищо лесно, особено когато говорим за толкова известен и мащабен формат. С едни се работи по-лесно с други малко по-бавно, но няма нещо, което да не може да бъде направено.

BG Dancer: Коя хореография на теб лично най-много ти хареса от двете вечери?И кой се грижи за стайлинга на хореографиите?

X Factor
X Factor

Захари: В случая не бих отличил само една, форматът беше открит с изпълнението на Теодора, чиято хореография поставих, доволен съм много. При изпълнението на Мартин на Speed пък Алекс свърши страхотна работа, много ясно се забеляза настроението на изпълнителя с това на танцьори, те просто бяха на една вълна! Другия ми фаворит от втората вечер е изпълнението на Яница и Глория. А За стайлингът се грижи група от стилисти начело с Кремена Халваджиян, те са хората, които определят нашата визия за концертите.

BG Dancer: Гледайки шоуто от страни, сякаш изпълнителите се справят по-добре, когато на сцената има и танцьори. Важи ли, че когато има хореография е по-добре или всичко зависи от изпълнителя?

Захари: Танцьорите трябва да бъдат един допълващ, но важен елемент към това шоу, в крайна сметка фокусът е върху изпълнителя. Т.е понякога, ако изпълнителя среща затруднения при изпяването на песента танцовата постановка може да го извади, но в други случаи, може да не изиграе такава роля, но определено това не трябва да бъде оправдание за никого.

BG Dancer: Танцьорите, които виждаме на малкия екран са доста голяма група, как се управлява такъв екип, лесно/трудно?

Захари: Лесно, защо? Защото това са хора професионалисти, които знаят за какво са там.  Всички са със солиден танцов опит и много добре подготвени в различни танцови стилове, ето това е един от плюсовете на този екип.

BG Dancer: Как протича една подготовка за такова шоу, колко време ви отнема?

Захари: Както казах времето в такъв формат е много ограничено, а обстановката е динамична. Разполагаме в най-добрия случай с до 4 дни за репетиции преди всеки лайф. Като не забравяме, че всеки от танцьорите има куп други ангажименти, с които трябва да съчетава работата си в предаването, затова наблягам на думата професионалисти.