Майстори на дансинга от Япония и Израел ще се борят за световната купа по стандартни танци в Бургас

0
43
kupa Burgas

kupa Burgas

За първи път в България ще се проведе Световна купа по стандартни танци и Бургас заслужено извоюва правото си да бъде домакин на това изключително събитие.

В конкуренция от редица други държави с традиции в спортните танци, Световната федерация по спортни танци, заложи на утвърдения имидж на Бургас и България, свързан с организацията и провеждането 28 години без прекъсване на един от най-престижните и най-стари турнири в Европа – Международен турнир по спортни танци – Купа Бургас, както и на големите успехи на нашите танцови двойки.

Престижното събитие ще се състои на 31 август и 1 септември /събота и неделя/. Световната купа ще се проведе на 31.08.2013 г., в рамките на Международен турнир по спортни танци „Купа Бургас” 2013. Основни съорганизатори на спортния форум са Община Бургас, БФСТ и Клуб по спортни танци „ Бургас 1975”.

Световната купа и Международният турнир ще се проведат по традиция, под патронажа на Кмета на гр. Бургас, г-н Димитър Николов.

По регламент при участие в Световни и европейски купи, всяка държава номинира за участие само една от първите си три най-добри двойки. Към момента, 25 са държавите, които са регистрирали своите представители за участие в Световната купа – стандартни танци, Бургас 2013: Германия, Белгия, Русия, Латвия, Япония, Холандия, Сърбия, Полша, Чехия, Финландия, Унгария, Гърция, Естония, Франция, Израел, Украйна, Испания, Дания, Словакия, Италия, Турция, Румъния, Молдова, Еквадор, България. Престижът на страната ни ще бъде защитаван от Салваторе Тодаро и Виолета Янева.

За XXVIII Международен турнир по спортни танци – Купа Бургас 2013, в момента тече регистрацията, като във всички групи до този момент са подали заявки около 170 танцови двойки от 18 държави. Сред тях се открояват представители на Австрия, Англия, Белгия, Финландия, Дания, Германия, Франция, Италия, Босна и Херцеговина, Гърция, Испания, Русия, Молдова, Полша, Румъния, Словения, Сърбия, Украйна, Холандия, Хърватска, България, Португалия, Турция и др.

Регистрацията продължава до последния момент и очакваме, както обикновено над 300 двойки.

Международната федерация е одобрила авторитетни съдии от 17 нации, разделени на два отделни съдийски панела, за световната купа и за международния турнир. Председател на международното жури ще бъде г-н Джани Каперини – Италия.

За първи път в историята на турнира, в рамките на втория състезателен ден, ще се проведе и турнир „Rising stars”. Това е състезание за Изгряващи звезди по латиноамерикански танци. В него участват двойки, влезли скоро в групата над 19 години. Турнир от подобен ранг дава възможност на участниците за изява пред публика, представянето им пред съдиите и заявка за техните сериозни амбиции за бъдещи успехи. Подобни състезания, доставят огромно удоволствие на публиката, защото изпълненията на танцьорите са наситени с много емоционален заряд и амбиция.

За да бъдат подкрепени талантливите майстори на танца публиката трябва да закупи билети, които седмица преди събитието ще се продават на касите в театъра, а в деня на състезанията – пред касите на зала „Младост“.