Летен фестивал “Опера в парка”

0
50
operavparka

operavparkaЗа четвърта поредна година жители и гости на столицата от цял свят имат възможност да се насладят на изпълненията на артистите от Софийската опера и балет под открито небе.

Снощи четвъртото издание на фестивала „Опера в парка” бе открито с балетите „Кармен” и „Рапсодия в синьо”.

Поради изключителния интерес към спектаклите на открито в рамките на летния оперен фестивал „Опера в парка”, Софийската опера и балет представя ИЗВЪНРЕДЕН СПЕКТАКЪЛ на балетите „Кармен” и „Рапсодия в синьо”, който ще се състои на 27 юни, четвъртък от 20.00 ч. на сцената в парка на Националната военна академия „Г. С. Раковски”.

Фестивалът „Опера в парка” ще продължи до 14 юли, като билети за спектаклите могат да се закупят от касите на Националната опера.

[highlight]Програма[/highlight]

[tabs type="horizontal"][tabs_head][tab_title]Кармен & Рапсодия в Синьо[/tab_title][tab_title]Дамата с Камелиите[/tab_title][tab_title]Спящата красавица[/tab_title][/tabs_head][tab]Кармен

Балетът на Софийската опера представя прочутата творба, написана от композитора Родион Шчедрин – великолепна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе. “Кармен-сюита” е създадена специално за известната руска балерина Мая Плисецкая, хореограф и режисьор е Алберто Алонсо, а премиерата е в Болшой театър през април 1967 г.

Рапсодия в Синьо

Незабравимата „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин отново ще прозвучи в летния фестивал „Опера в парка”, но този път тя ще бъде видяна в завладяващата интерпретация на хореографа и режисьора на тази постановка Риолина Топарова. В пълна хармония със символиката и посланията на неостаряващата рапсодия са декорът и визията на мултимедията. Те ни представят един чуден син фон на небесни изображения, ефирен полет през нежни видения и бледа, голяма луна, която става свидетел на изпълнен с любов танц на живота.

27 и 28 юни от 20:00 ч. [/tab][tab]Фабулата на балета „Дамата с камелиите” е почерпана от едноименния роман на Александър Дюма – син. Времето е 19 век, мястото – Париж. Първо действие се развива в дома на Маргарита Готие – най-прелестната и най-желаната куртизанка на Париж. Тя е болна от туберкулоза и нелечимата болест е отпечатала обречеността върху нейните мисли.

22 юни от 20:00 ч.[/tab][tab]Прекрасната симфонична музика на П.И. Чайковски на балета “Спящата красавица” вдъхновява Риолина Топалова да сътвори една вълшебна адаптация на приказката на Шарл Перо, която оживява чрез младите и талантливи артисти на Софииска опера и балет. В представлението, феите, кавалерите, гадателката и останлите роли са претворени в съвременно измерение със завладяващи комични сутуации.

29 юни от 19:00 ч. [/tab][/tabs]