Танцов фестивал “Рила ни гледа” в Дупница

0
86
Rila_ni_gleda
Dupnica

Rila_ni_gledaІV-ият национален фолклорен фестивал на обработените народни хора “Рила ни гледа”-2013 ще реализира уникалната за страната ни идея да покаже как се съхранява и развива българският танцов фолклор от наши сънародници, живеещи извън пределите на родината ни.

За първи път тази година на сцената в парк “Рила” в гр. Дупница ще мерят танцовите си умения не само колективи от страната, но и хора с български корени, живеещи в чужбина. Намерението си да участват вече са заявили два колектива от Украйна, които пристигат в петък.

Националният фолклорен фестивал на обработените народни хора “Рила ни гледа″-2013, гр. Дупница вече е член на голямото семейство на CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО, след като бе приет в секцията на клубовете изучаващи български народни хора към CIOFF-България. Това е изключително високо признание за форума, организиран за вече четвърта поредна година от Община Дупница и НЧ”Зора 1858”, гр. Дупница.

За колективите от България, фестивалът ще протече в два дни 15 и 16 юни, а гостите от чужбина ще имат на разположение още два дни – 17 и 18 юни, за да разгледат красотите на родината и да се разходят до Рилския манастир и Стобските пирамиди.

CIOFF е представена в около 90 страни от 5 континента, има повече от 77 национални секции и различни асоциирани членове. Основна цел на организацията е предаване на културното наследство на деца и младежи от целия свят. Всяка година CIOFF координира около 250 международни фестивали, осъществява международен обмен на фолклорни групи, свързващи повече от 50 000 артисти, подпомага сътрудничество с различни национални и международни организации и др.

Повече за програмата ТУК.