Звездите на българския балет изгряха на сцената на НДК

0
47
Marta Petrova & Nikola Hadjitanev
Марта Петрова & Никола Хаджитанев

Marta Petrova & Nikola Hadjitanev
Марта Петрова & Никола Хаджитанев

В петък в зала 1 на НДК любителите на балетното изкуство се насладиха на второто издание на „Звезди на българския балет”. Инициативата се осъществява от Международния фестивален център „Приятели на България”. Режисьор на спектакъла е академик Пламен Карталов, а идеята на Сара-Нора Кръстева – директор на националния балет. Концертът тази година беше с акцент върху младите  артисти, които имат вече върхови постижения в своята кариера.

В програмата бяха включени над 15 шедьоври от балетната класика и образци на съвременната хореография.  Вечерта започна с думите на Нина Кираджиева – първата дама на българския балет:  „Ако пак мога да се преродя, пак бих се посветила на балетното изкуство”.

Звездите на българския балет изгряха на сцената на НДК, като подариха на зрителите една приказка, разказана по един ефирен и грациозен начин.

звезди на българския балетСпециално участие  взеха Елена Пампулова – солистка на световно известната холандска трупа за модерен балет Introdans и Матю Ди Скала с две изпълнения „Passage” – съвременна хореография на Ton Wiggers и дует от балета „Polish Pieces” – хореография на Hans Van Manen,  Емануела Мерджанова – солистка на Националния балет на Холандия  с фрагмент от балета „Спящата красавица” и „Skin” -  Хендел и Калоян Бояджиев – солист на Националния балет на Норвегия, който бе силно аплодиран от публиката с изпълненията си на „Silent Moments”  и „Et Maintenant”.

Видяхме още и любимците на българската публика:  Никола Хаджитанев, Марта Петкова – солисти и ансамбъла на Софийската опера и балет с фрагмент от трето действие на балета „Баядерка”, Александър Александров, Катерина Петрова, Емил Йорданов, Кристина Чочанова, Боряна Петрова и Цецо Иванов от балета на Софийска опера и балет, както и техните последователи –  над 20 ученици от Националното училище за танцово изкуство.

Във втората част публиката се наслади и на специален поздрав от генералния спонсор на концерта „Dundee precious metals”  с изпълнението на Христина Василева и ансамбъл „Афетуозо”.

Повече снимки, в страницата на BG Dancer