Програма „Съвременен танц и пърформанс“ – част I

0
48

Седмият международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 30 май до 8 юни 2013 г. в Пловдив. 13 български и международни спектакъла в областта на физическия театър, пърформанс, съвременен танц, както и отделни уъркшопи ще бъдат представени в рамките на 9 дни.

За първи път тази година четири отделни дни във фестивалната програма ще бъдат посветени изключително на съвременния танц и пърформанс.

Партньори на фестивала са Министерство на културата и Община Пловдив, Посолство на Израел, Посолство на Австрия, Гьоте-институт, Полски институт, Посолство на Белгия, Драматичен театър – Пловдив, и Културен център „Тракарт“.

Ето и програмата за 1-вата част на 31 май (петък):

„Mi Arma“ – соло на Лайла Тафур – Испания

Камерна зала в Драматичен театър – Пловдив, 19:00

Лайла Тафур е завършила хореография и танцови техники в Institut del Teatre Barcelona, била е обменен студент в Escola Superios de Dansa de Lisboa, учила е в Flamenco school of Teresa Roja в Ибиса и класически балет в Royal Academy of Dance в Гранада.

Тя работи предимно на границите между образ и действие, пърформанс и инсталация, използвайки тялото като инструмент, който да надхвърли физическите и теоретични територии.

Лайла Тафур е носител на наградата за най-добър изпълнител на международния конкурс „Masdanza“ за солото си „Mi arma“, в което изследва границите на фламенкото. През последните години фокус в работата й е интерпретацията на танца фламенко, така създава представленията „Camarón vs M Jackson“ и „Martinete y Caballería“, с които участва в фестивалите Dies de Dansa в Барселона, Cadiz в Данса и Mes de la Danza в Севиля.

„Mi arma“ е повратна точка, където Западът и фламенкото се срещат от съвременна перспектива.“ „Имало едно време на Запад…“ разказва историята как пустинята превръща човек в просто силует, от който той се въздига и предизвиква пустинята на нелеп акт, сякаш преборва смъртта.

„Adi el-Rabi“/ „Идва пролетта“ – дует на Орли Портал и Шломит Йосеф – Израел


photographer Eyal Hircsh©

Хореографката Орли Портал е завършила Jerusalem Academy of Music and Dance, работила е с „Kol Udmama“ Troupe и е била част от световно известния Batsheva Ensemble – Израел.

Член е на Israeli Choreographers Association и Israeli Contact committee. Орли е създател и хореограф на „Orly Portal Dance Company“. Компанията печели високата оценка на критиците и представя работата си в цял Израел през последните две години, откакто е създадена. Орли Портал изгражда свой неповторим стил, който комбинира съвременен танц и бели денс практика.

„Adi el-Rabi“ e дует на две жени, танцуващи на песните на легендарния египетски певец и музикант, свирещ на оуд (арабски инструмент, предшественик на китарата) – Фарид Ел – Атраш. Двете жени танцуват за любовта и копнежа. Те изразяват чрез телата си желанието да свържат копнежа по любимия, който е далеч.

Спектакълът комбинира различни танцови форми,традиционни и съвременни, контакт импровизация, фолклорни елементи от традициите на суфизма, берберизма, както и марокански, персийски и цигански елементи, съвременен танц и бели денс. Всички елементи се смесват заедно в нова форма на изразяване в съвременния танц, която се стреми към натуралното, органичното движение.

Хореограф: Орли Портал

Танцьори: Орли Портал и Шломит Йосеф

Музика: Фарид Ел – Атраш

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на израелското посолство в България.