Евелина Папазова: Международен фестивал по ориенталски танци в България ще ни постави на едно равнище с другите европейски държави

1
30
Evelina Papazova

Evelina PapazovaBG Dancer: Здравей, Евелина. Предстои Първият международен фестивал по ориенталски танци, как върви организацията?

Евелина Папазова: За наша радост всичко върви по план. Организацията на подобно събитие обаче не е никак лесна. Международното равнище на фестивала налага решаването на редица проблеми, свързани с участието на тези, които пристигат от чужбина. Да не забравяме и многото дребни детайли, изникващи в последния момент. Броят на записалите се от страната и чужбина е наистина голям, макар това да е първото издание на фестивала. Ето защо бих казала, че сме изключително удовлетворени от резултата.

BG Dancer: Как се зароди идеята за фестивала?

Евелина Папазова: Трябва да си призная, че мислих доста, преди да взема това решение. Аз бях първата, която започна да разпространява ориенталския танц в „страната на кючека” преди 8 години. Стремейки се да покажа голямата разлика, преподавах безплатно почти две години. Създадох уеб сайт, пълен с подробна информация, чрез която да се разбере, че ориенталският танц е истинско изкуство и която да подпомогне сформирането на израстващите танцьори, защото, освен да се трупа техника, е много важно да се знае какво точно се прави. Ориенталският танц в България се разпространи много бързо. За съжаление обаче не може да се каже, че той винаги е придружен от качество.

LayaliДойде време да направим още една крачка напред – организирането на международен фестивал, който ще постави България на едно равнище с другите европейски държави. От една страна ще имаме възможността да се докоснем до световноизвестни преподаватели и артисти с безспорно високо ниво на професионализъм, а от друга – участието на танцьори от чужбина ще благоприятства за укрепването на взаимоотношенията и споделянето на опит.

BG Dancer: Как избра името на фестивала и какво стои зад него?

Wael MansourЕвелина Папазова: Името на фестивала е вдъхновено от арабската дума Layali, която е множественото число на Leila – нощ. Нощта символизира прохлада и спокойствие. Именно тя освобождава ума от веригите на жарките слънчеви лъчи. Нощта е оазисът на поета, тя е пазителката на влюбените. Тя е и времето, когато всички са заедно, за да споделят, пеят, танцуват и разказват приказки. Именно нощта присъства в заглавието на една от най-изестните литературни творби в арабския свят – „Приказки от хиляда и една нощ”. Имаше различни предложения и идеи от страна на колеги и приятели, но за окончателния избор от основно значение за мен беше и мнението на египетския Маестро – Wael Mansour.

Faren BenBG Dancer: Очакваш едни от най-добрите майстори в света на ориенталските танци. Какво да очакваме от тях?

Евелина Папазова: От тях със сигурност се очакват изпълнения и семинари на високо равнище. Те са мерилото за качество, което всички ще могат да оценят. Това е много важно, защото в една страна, където ориенталският танц се разпространява така бързо, критерият за качество на тези, които преподават, е недоразвито. Това ще окаже силно въздействие върху развитието на танца. Тази година имаме огромната чест да посрещнем Wael Mansour (Египет), Mercedes Nieto (Унгария) и Faren Ben Azira (Италия). Наличието на най-добрите мастер-учители е от голямо значение, защото тези, които са поели по пътя на танца, трябва да имат ясна представа докъде трябва да стигнат и къде се намира „крайната точка”. Досега единствената алтернатива за тези, които търсят качество и усъвършенстване, беше участието в чуждестранни фестивали. Тъй като това е непосилно за някои, отсега нататък те могат да разчитат на ежегодна среща в България с качеството и професионализма.

BG Dancer: Какво ни очакват в рамките на фестивала?

LayaliЕвелина Папазова: Седалище на фестивала ще бъде Принцес Хотел София. В рамките на три дни ще се проведат три основни фестивални събития.

Първо, семинари за начинаещи и напреднали, водени от нашите световноизвестни и утвърдени преподаватели.  В тях участниците ще имат възможността да задълбочат познанията си, както за арабските класически и фолклорни танци, така и за арабската музика, ритми и култура.

Второ, Opening Show и конкурс „Мис LAYALI BULGARIA” в петък, 31 май, с участието на национални и международни артисти.

Трето, Gala Show в събота, 1 юни, с нашите звезди и още много други международни и национални артисти.

Билети за двете вечери могат да се закупят както онлайн от официалния сайт на фестивала: www.layalibulgaria.com, така и на място.

По време на фестивала ще имаме възможността да се възхитим и да си закупим костюми и аксесоари от базара, пристигнал директно от Кайро. Също така цялото събитие ще бъде отразено с видео и фото репортаж: от бекстейдж до значимите моменти по време на фестивала. Очертават се наистина три незабравими дни, които ще ни пренесат в приказната атмосфера на Ориента и ще ни потопят в неговите пъстри цветове, красота и магия!

BG Dancer: Спомена конкурс по ориенталски танци Мис LAYALI BULGARIA”. Кой е в журито и какво може да очаква победителят?

LayaliЕвелина Папазова: Държа да уточня, че това не е спортно събитие, а творчески конкурс, чиято основната задача е да мотивира творческото развитие и обогатяване и да акцентира върху артистичната интерпретация и ярката индивидуалност. Той ще се проведе в петък, 31 май, а в него ще вземат участие танцьори от различни страни. Безспорно компетентното жури, което ще е безпристрастно, ще се състои от: Wael Mansour (Египет) – един от най-популярните хореографи и танцьори на египетски фолклорни и съвременни танци на света; Mercedes Nieto (Унгария) – световно признат танцьор, хореограф и преподавател, пример за професионализъм и голямо вдъхновение за много танцьори по света; Faren Ben Azira (Италия) – eдин от малкото мъжe-танцьори и преподаватели по ориенталски танци в Италия. Безспорен талант, който през последните две години жъне невероятен упех и в чужбина; Pablo Acosta (Аржентина) – един от най-известните аржентински млади таланти в света. Носител на редица награди и златни медали за най-добър интерпретатор и танцьор; Olesya Pisarenko (Русия) – световно признат и оценен танцьор и хореограф, многократна европейска и световна шампионка; Nadejda Stoykova (Беларус/България) – професионална балерина и бакалавър по балетна педагогика,  създател и ръководител на „Старс денс център” в гр. Пловдив. Една от най-добрите преподаватели, танцьори и хореографи на ориенталски танци  в България.

Победителите в конкурса ще имат възможността да получат наистина много богати и прекрасни награди, сред които осигуряване на участие в други международни фестивали в чужбина, костюми за ориенталски танци и други.

BG Dancer: Какви са очакванията ти за фестивала?

Евелина Папазова: Надявам се наистина този фестивал да постави едно ново начало и едно по-високо ниво на това изкуство у нас. Единствено чрез професионалния подход в изучаването, преподаването и практикуването на този танц, респектирайки арабската култура и традиция, може да се допринесе за артистичното му възраждане и разцвет, борейки се  срещу повърхностната “професионална” импровизация, за да се подобри имиджа и квалитета му.

1 коментар

  1. […] Евелина Папазова и екипът на LAYALI BULGARIA ще ви покажат магията на Източния свят. Идеята на LAYALI BULGARIA е да представи и разпространи по автентичен начин красотата, разнообразието и богатството на арабското музикално и танцово изкуство. […]

Comments are closed.