Световноизвестната салса двойка Junior & Emily: Не израснахме в най-добрия квартал, но танците спасиха живота ни

0
40
Junior & Emily
World Stars Salsa Festival

Junior & Emily
World Stars Salsa Festival

/English/ Junior and Emily Alabi (Джуниър и Емили Алаби) са брат и сестра, родени в Сан Франциско, а в момента живеят в Лос Анджелис, Калифорния. Те са една от най-добрите професионални двойки на международно ниво. Участват, преподават и се състезават в цял свят. Техните електризиращи съчетания взривяват сцената на конгреси и фестивали на различни континенти. Професионализмът им ги отвежда в Южна Америка, Европа, Азия, Австралия и Африка. През годините Джуниър и Емили създават свой уникален танцов стил. Те са осемкратни национални и междунаордни шампиони по салса и са най-младата двойка, която създава своя танцова компания, наречена „Amicitia”. Наскоро взривяващият тандем беше основен гост на един от морските ни салса фестивали в България и ние от BG Dancer имахме възможност да поговорим с тях след завръщането им в Щатите.

BG Dancer: Здравейте! Как пътувахте ихареса ли ви посещението в България?

Junior & Emily:Пътуването ни обратно беше прекрасно. В България си прекарахме страхотно с всички. Имаше страшно много енергия и много невероятни хора.

BG Dancer: Шоутата и уроците ви бяха страхотни. Публиката крещя на вашите изпълнения. Ще ни кажете ли каква е тайната в тези великолепни въртения? 

Junior & Emily:Благодарим ви много за прекрасните коментари. Тайната се състои в „Упражнения! Упражнения! Упражнения!“. Репетираме всеки ден, по цял ден. Тренировките ни правят перфектни!

Junior & Emily
фото: Силвия Матеева

BG Dancer: Кой стои зад вашите съчетания? И музиката, върху която танцувате, винаги е наелектризираща – кой я избира?

Junior: Аз хореографирам и се занимавам с музиката на всички наши изпълнения. Каквато и визия да имам за хореографията, сестра ми е тази, която я превръща в реалност. Затова сме и такъв перфектен екип. Всъщност за шоуто ни в България на 13-ти април наш добър приятел направи музиката. Аз имах идеята, а той имаше желанието да я направи специално за нас. Нарече песента „Jevoution”. Песента е включена в неговия 2-ри албум, който издаде наскоро. Той е невероятен, казва се Edwin Rivera, може да сте го чували. Освен това е и известен танцьор.

BG Dancer: Били сте лицето на много фестивали в цял свят и сте известни със своя уникален стил. Как бихте го описали?

Junior & Emily: Нашият стил може да се опише като бърз, експлозивен, с много енергия и мощност. Искаме да докоснем нашата публика и да им покажем това, което никога не са виждали преди. Ето защо пришпорваме нещата до крайност, за да създадем нови, находчиви и оригинални движения, които не са виждани досега. Ние сме артисти и искаме да поддържаме публиката ни ангажирана с това, което правим. Танцът е красив, защото ти дава свободата да създадеш и да предадеш това, което чувстваш.

Junior & Emily
личен архив

BG Dancer: Кой или какво е причината за да се впуснете в света на танца?

Junior & Emily: Ние всъщност бяхме принудени да се хвърлим в танците от баща ни. И двамата бяхме силно запалени по спорта и аз (Емили) бях голяма мъжкарана. И то защото имах само един по-голям брат, на когото исках да приличам. Моят път беше различен от обикновения момичешки път. По това време баща ни беше певец и бе част от салса група, наречена „Latin Symbolics”, ръководена от Ava Apple. Той обичаше да танцува салса. И тъй като баща ми видя, че Джуниър не се справя добре в училище и се движеше с неподходящи хора, той искаше да ни вкара в клас по танци – за да ни държи заети с нещо същностно, вместо да скитаме из улиците и да си губим времето. Не израснахме в най-добрия квартал, така че хората, с които движихме, особено Джуниър, нямаха положително влияние върху нас. Танцуването спаси животите ни. Доста трудно му беше на баща ни, когато трябваше да ходим всеки вторник на уроци по салса. Оплаквахме се и го убеждавахме да не ходим на уроци. Нищо от нашите стратегии не проработи, а баща ни настояваше упорито. Благодарни сме на баща ни за неговата обич към нас.

Junior Alabi
фото: Valey Studio

BG Dancer: Къде бяха вашите първи изяви на сцена?

Junior:Започнахме да танцуваме, когато Емили беше на 10 години, а аз на 14. Започнахме с местни изяви на различни събития. Бяхме част от танцовата компания ‘Latin Symbolics’ и се радвахме да танцуваме с приятелите ни от компанията. Моето първо участие беше за трибют на Tito Puente в една от най-престижните зали в Сан Франциско – Bill Graham Civic Auditorium. Залата беше препълнена и аз танцувах соло върху една от песните на Tito Puente – Babarabatiri. След като видях стотиците хора в публиката да крещят и да се забавляват, тогава разбрах, че танцуването е нещото, което искам да правя. Усещането да бъда на сцена и да танцувам за публика беше толкова бързо.

Emily: Когато Джуниър се върна в къщи същата вечер и говореше за силните

emily alabi
фото: Valey Studio

усещания от това първо голямо участие, бях много заинтригувана и исках да се присъединя към веселбата.

BG Dancer: И двамата имате солиден опит със световно известни имена като Джъстин Тимбърлейк, Дженифър Лопес, Марк Антъни, Селена Гомес. Какво е усещането да си сред такива звезди?

Junior & Emily: Определено сме благословени да имаме възможността да работим с някои от най-великите в бранша. Искаме да продължим да работим усилено, да създадем връзки, така че да продължим да представяме и споделяме нашата любов към салсата със света.  

BG Dancer: Какво ви дава танцуването и какви са вашите бъдещи планове?

Junior & Emily: Танцът за нас е всичко. Това е нашата кариера и фокус. Нашата крайна цел е салсата да се развива и да бъде призната в цял свят, както се случи с хип-хопа.