Американски балет за България

0
80

Сдружение ”Кълчъръл Бриджис”, фондация ”Америка за България” и Софийска опера и балет представят:

Американски балет за България


Големите американски хореографи
Джордж Баланчин – Уилям Форсайт – Джером Робинс

„КОНЧЕРТО БАРОКО”
, „КЛАСИЧЕСКО ПА ДЕ ДЬО”,  „ПО СРЕДАТА ЛЕКО ИЗДИГНАТ”, „КОНЦЕРТЪТ”

Диригент БОРИС СПАСОВ
Софийска опера и балет
19 ПРЕМИЕРА, 20, 21, 27, 28 април 2013

След два изключително силни сезона на Американски балет за България, които представиха творчеството на феноменалния хореограф на XX век – Джордж Баланчин, сдружение Cultural Bridges пoдготвя нова среща на българската публика със световното танцово изкуство.

Програмата на предстоящото трето издание е още по-амбициозна и добавя към името на Баланчин още две големи фигури – Джером Робинс и Уилям Форсайт. Цикълът е озаглавен „Големите американски хореографи” и включва общо четири балета.

В духа на обогатяване на балетната традиция на България чрез пряк досег със съвременните тенденции, всички спектакли ще бъдат поставени с балетисти от трупата на Софийска опера и балет.

Още два емблематични балета на Баланчин
. Благодарение на безупречната постановка и изпълнение на балетистите от Софийска опера и балет в предходните издания на цикъла, Cultural Bridges получи правата за още две творби на Баланчин. В третия сезон на Американски балет за България ще видим виртуозното „Tchaikovsky Pas de Deux” и „Concerto Barocco” – един от трите балета, изпълнени в историческото първо представление на New York City Ballet на Баланчин.

Джером Робинс.
Хореограф и режисьор, известен най-вече с постановките си на Бродуей. Работата му повлиява тенденциите във всички сценични изкуства – от класическия балет до съвременния мюзикъл – и му донася пет награди Тони и два Оскара. Както самият Баланчин казва, „Робинс е големият американски хореограф!” На сцената на Софийска опера и балет ще видим неговия комичен и любим на всички поколения спектакъл “The Concert”, по музика на Шопен.

Уилям Форсайт.
Cultural Bridges продължава започнатата линия да представя съвременните тенденции в балета редом с класиката. Силно повлиян от Баланчин, Уилям Форсайт създава серия произведения, които разширяват, преобръщат или пречупват класическите канони на балета, за да му придадат форма на модерно изкуство от XX век. Предстои ни да го видим в пълния му блясък в експлозивния и атлетичен спектакъл „In the Middle, Somewhat Еlevated”.