Елинор Скот, част от танцовия екип на Джанет Джаксън, ще води майсторски клас в Dance It! 2013

0
42

Чудото от So You Think You Can Dance?, която подлуди американската публика, ще преподава в София съвременен джаз танц.

Най-атрактивната и обичана участничка в шестото издание на американското риалити предаване So You Can Think You Can Dance?, двадесет и две годишната Елинор Скот, идва в София по покана на Фондация „Танцово Изкуство – Илиев“. От 1 до 7 април тя ще води майсторски клас по съвременен джаз танц, присъедиявайки се към хореографския екип на Танцова Работилница Dance It!, организирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Майсторският клас по съвременен джаз танц, който тя ще проведе, ще разкрие на всички участници в него динамичната и неповторима техника на Елинор, често определяна като накъсана, изолирана и неподражаема. Скот твърди, че една от най-важните предпоставки за доброто изпълнение е, човек да познава богатството на движенията и да не се страхува да експериментира, откривайки нови и нови такива. Елинор поставя акцент върху всяка отделна част на тялото, докато то извършва определено движение, като зрителят трябва да усети едновременно и цялостта на движението, и неговите отделни фрагменти. Поставяйки различни задачи, тя ще научи участниците в Dance It! 2013 как сами да открият до къде се простират възможностите им и всъщност имат ли те предел.

Елинор Скот е професионален танцьор и хореограф на свободна практика в Ню Йорк (www.ellenorescott.com). През 2011 г. става особено популярна с участието си в американския риалити формат So You Think You Can Dance?, като изпъква пред всички останали претенденти за победата с уникалния си стил на танцуване и нестихващата си енергия. Завършва Fiorello H. La Guardia, известно като „Училището на славата“, след което става стипендиант на светоизвестната школа Ейли и част от Von Howard Project. През 2012 г. създава ELSCO Dance (www.elscodance.org), компания за модерни танци, която бързо се налага сред танцувалните среди в Ню Йорк. Елинор споделя, че едно от най-силните й желания е да пресъздаде диалога в танца. Скот участва и в хореографии и танци към изпълнения на Джанет Джаксън, в множество шоу програми, сред които 82-то издание на годишните филмови награди Оскар, Dancing with the Stars, The Ellen Show, Smash, фестивалите Latin Choreographers Festival, New York Jazz Choreography Project, BC Beat и много други.

Освен майсторския клас за професионални танцьори, Елинор Скот ще се представи и пред широката българска публика. Нейни изпълнения могат да бъдат видяни в спектакъла Surfacing на VON HOWARD PROJECT, който ще бъде представен на 5 април в Модерен театър.

Записването за ателиетата на Танцова работилница 2013 е на http://ilievdance.org

3 април, галерия Credo Bonum, 19.00 ч. – среща с хореографите от училището „Ейли“

4 април, 19 ч. (мястото ще бъде уточнено допълнително) – майсторски клас с Елинор Скор

5 април, Модерен театър, 19.00 ч. – Surfacing, спектакъл на VON HOWARD PROJECT

7 април, Театър „София“, 19.00 ч. – Sneak Peak, закриващ спектакъл на Dance it! 2013

Танцова работилница Dance It! е единственият по рода си формат, който дава възможност на танцьорите в България да се докоснат до високия професионализъм и майсторство на хореографи от най-престижните училища и компании за танцови изкуства в света, като в същото време има изключитело практическа насоченост. Проектът традиционно се провежда всяка година, като е разделен на пролетна и есенна/лятна сесии. До момента се радва на все по-голям успех, като през 2012 г. близо 200 участника станаха част от едноседмичните танцови маратони.

В края на Танцова работилница петима от най-добрите участници ще спечелят летни стипендии за обучение в САЩ, изцяло на разноски на Фондация «Танцово Изкуство – Илиев» и благодарение на финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България».

Фондация „Танцово изкуство – Илиев” е организация с международна дейност, създадена през 2008 г. от Петър Илиев, български хореограф и преподавател от Чикаго, работещ в България и САЩ. Екипът на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” вярва, че талантливите хора са национално богатство и търси всички възможности да подкрепя танцовите таланти на България по пътя на тяхното професионално израстване.

www.ilievdance.org