Самба – страст, ритъм и еуфория

0
61
Vila Isabel
фото: Diego Mendes

Vila Isabel
фото: Diego Mendes

Тазгодишното колоритно издание на карнавала в Рио де Женайеро събра над 6 милиона души в рамките на 5-те дни, включително над 900 000 туриста. Екстравагантното и пъстро събитие бе открито с участието на 12 от най-известните танцови школи в Рио де Жанейро, които премериха сили в надпреварата.

Победител в надпреварата за 2013 г. е самба училището Unidos de Villa Isabela, което има над 65 годишна история. 40 членното жури определи Vila Isabel за шампион на Рио 2013 за подчертаване на селскостопанска мощ на Бразилия като “житницата на света.” Това е третото коронясване на училището от съдаването му. 40-те съдии дадоха своята присъда въз основа на хореография, музика, танци и творчество.

Със своите 3800 танцьори и 7 гигантски платформи, училището показа обичаите на народа от селските региони, тяхната музика и танци.

И малко история за самбата

Историята започва през далечния 16-ти век, когато португалски заселници открили източното крайбрежие на Южна Америка – място, което те нарекли Януарската река (Rio de Janeiro). Колонистите скоро се заселили, а колонията просперирала – постоянно били внасяни роби от Югозападна Африка, които трябвало да работят в различни плантации в местността Bahia. Същата, която впоследствие се превърнала в Бразилия.

Африканските ритми започнали да се сливат с латино музиката, която била пренасяна от пристигащите (в САЩ) от Йоруба, Конго и други части на Западна Африка роби, които, от своя страна, използвали своята музика, за да призовават различни духове и божества.И до днес Candomble съществува, като независимо от изминалото време, е запазила ритмите си – тези, които оказали най-силно въздействие върху изграждането на Самба като уникален жанр музика.

Съвременната Самба се развива на базата на по-ранен бразилски стил музика, наречен Choro. Както музиката в стил самба, така и танцът Самба съществуват в множество вариации и форми – жизнени карнавални изпълнения, релаксиращи китарни съпроводи, бавни версии и други.

От състезателна гледна точка Самба е прогресивен танц. Както и повечето от останалите танци, така и този с течение на времето е изгубил пряката връзка с корените си. Отчасти това става и заради нуждата танцът да се пригоди така, че да може да се танцува състезателно. На турнири по латиноамерикански танци за аматьори Самба се изпълнява пръв в състезателната програма. Професионалните танцьори го изпълняват като втори танц в програмата си.

Използвани материали от: уикипедия и dancehistory.hit.bg

[nggallery id=19]