Карнавалът в Бразилия

0
71

В продължение на много години, основен елемент в най-колоритният карнавал в Бразилия – този в Рио де Жанейро, са парадите на самбата. Празникът започва 40 дни преди Страстната седмица. Официалните мероприятия траят три дни – от неделя до вторник.

За провеждането на грандиозното шествие е построен специален Sambadrom – алея с дължина около 700 метра. В дъното на тази алея, която със сигурност е най-магическото място по време на карнавала, се намират трибуни, които могат да поберат 700 000 човека. Около 40 000 места на тези трибуни са оборудвани с барове и столове.
В продължение на две нощи се изявяват най-добрите школи по танци. В тях се подготвят спектаклите, пишат се сценариите, музиката и текстовете на песните за карнавала. В рамките на феерични спектакли, под светлината на прожекторите, под грохота на барабаните и дъжд от конфети, по протежение на алеята се движи шествието от хора, чиито ослепителни костюми често тежат повече от 10-15 килограма.

Само за една нощ в шествието взимат участие около 5 000 човека.  Има жури, което оценява всичко – от костюмите, до музиката и песните, по зададената тема. Накрая се избира най-добрата школа по самба, която с гордост носи най-престижното отличие на страната.

Най-известен по света е карнавалът в Рио, но празникът се отбелязва в цяла Бразилия, като на места е с по-автентичен привкус. Това е така особено в северната част на страната, където танцът „фрево” замества самбата, в градовете Салвадор да Баия и Сао Луис ду Мараняо.

Източник: fakti.bg