„Лешникотрошачката“ и духът на истинската Коледа

0
236

Знаете, че Коледа си има своите задължителни атрибути. За телевизията това са досадните повторения на „Сам вкъщи“ или в най-добрия случай „Наистина любов“, a радиата запълват ефира с едни и същи песни на Марая Кери и Джродж Майкъл. Е, някои свързани с Коледа явления са по-малко досадни и едно от тях безспорно е „Лешникотрошачката“.

Балетът по музика на Чайковски от XIX век е една от онези непреходни творби, които могат да се играят всяка година по едно и също време и нито ще омръзнат, нито ще остареят. Сравнен с митичните трагедии като „Лебедово езеро“ и „Жизел“, балетът „Лешникотрошачката“ е почти абсурдно прост, пише британският Telegraph. Простичка е историята – малката Клара получава играчка лешникотрошачка, която оживява и я придружава до цветното Царство на сладките. Но точно в тази простичка история се крие силата на балета. „Той ни връща към времето на невинността. Време, в което няма проблеми и в което вярваме напълно в Коледа“, споделя пред изданието Тамара Рохо, директор на Английския национален балет.

Магията на „Лешникотрошачката“ не е оценена веднага. След премиерата на балета в Санкт Петербург през декември 1892 година, популярен вестник пише „При никакви обстоятелства това не може да се нарече балет“. Самият Чайковски има колебания и споделя, че такава продукция е обида за руската сцена. Той не харесва и стриктните инструкции за музиката, които му дава Мариус Петипа – основният хореограф на „Лешникотрошачката“. По хореографията работи и Лев Иванов, който по-късно ще постави „Лебедово езеро“, също на Чайковски.

След фал старта на „Лешникотрошачката“ Чайковски обособява 20-минутна сюита от музиката на балета, която се радва на голям успех. Оттам и пълната версия на балета става изключително популярен в средата на XX век и започва да се изпълнява от много балетни групи в цял свят, особено по Коледа. Продукцията постепенно се превръща в една от най-известните и успешни творби на Чайковски. И така до днес.

Двете действия на „Лешникотрошачката“ са еднакво впечатляващи. В първия се наслаждаваме на прекрасна коледна забава на фона на светещо коледно дръвче, а втората ни показва перфектния свят на мечтите. „Лешникотрошачката“ кара децата да ахнат от удивление, а възрастните – да се почувстват като деца. Точно като самата Коледа.

„Лешникотрошачката“ ще се играе в Софийската опера на 21, 22, 23, 26 и 29 декември. А за пропусналите – и в началото на януари.

[vsw id="7_NgjcJAS0U" source="youtube" width="425" height="344" autoplay="no"]