Фондация “Танцово изкуство – Илиев” с детски спектакъл за Sofia Dance Week 2013

0
52
Танцова работилница
фото: Танцово изкуство - Илиев

Танцова работилница
фото: Танцово изкуство – Илиев

С танцови кастинги в две софийски училища стартира в петък, 7 декември 2012 г. новият проект на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Той представлява танцова програма за деца и ученици в общообразователните училища, вкл. деца в риск от проблемни райони. От януари 2013 г. артистичният директор на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, Петър Илиев, ще работи с общо около 100 деца от 4 различни столични училища.

Заедно с учениците той ще работи над танцов репероар, който в последствие ще бъде “сглобен” в един общ спектакъл. Първи резултати от работата ще бъдат показани във финалния спектакъл на програмата “Танцова работилница” на 7 април 2013 г. Крайната цел обаче е по-голяма – да се постави завършен детски спектакъл – “от деца за деца”, който да има своята премиера в рамките на детската програма на фестивала Sofia Dance Week 2013. Това не просто ще бъде премиерният авторски спектакъл на хореографа Петър Илиев в България.

Това ще бъде автентичен детски танцов спектакъл, който ще покаже на българската публика как специфичният подход на хореографа

танцова работилница Илиев
фото: “Танцово изкуство-Илиев”

може за няколко месеца да “разтанцува” на професионална сцена дори и деца непрофесионалисти; дори и деца с агресивно поведение или деца от уязвими групи. В България все още се броят на пръсти специализираните обучителните програми за изкуство, насочени към деца и ученици в общообразователните училища и към деца в риск. Такива програми си поставят за цел да развиват дарбите на децата; да стимулират творческото мислене на учениците и с това да ги подготвят за икономиката на знанието и иновациите, в която живеем и работим.

Подобни инициативи развиват още вкусовете на потенциалните бъдещи потребители на качествени културни продукти. Такива програми са нещо нормално и много разпространено по света (в Европа добри примери са Великобритания, Холандия, Германия). В България те са единици, все още. Още по-малко разпространени у нас са програми, които са насочени към деца в риск, за които подобни инициативи – освен гореописаните ползи – имат и разностранни други такива: мотивационен ефект за цялостното им развитие и придобиване на допълнителна увереност в собствените възможности.

танцова работилница
Танцово изкуство-Илиев

Хореографът Петър Илиев има дългогодишен опит с подобни танцови социални и образователни проекти в САЩ. Печелил е и многогодишен 21st Century Grant за подобен проект. Под шапката на National Dance Institute в САЩ, Петър Илиев съвместно с гуруто на американския танц – Жак Дамбоа (Jacques d’Amboise) са първите, които започват да работят с деца в риск в САЩ по този начин през 1996 г. Така например, в рамките на един от проектите им в Остин, Тексас, те работят с 1200 деца едновременно от 12 обществени училища. Всички тези деца в края на проекта се изявяват на сцената на Bass Concert Hall в спектакъл от две части – “Градове през епохите” за еволюцията на човечеството, изразена с танц, и “Дебелият град” за един театър, който предстои да бъде разрушен от инвеститори, но група бездомни деца решават да го запазят.

В България Петър Илиев и Фондация “Танцово изкуство – Илиев” реализираха първия си пилотен проект в тази насока през март и април 2012 г. В него бяха включени ученици от 103-то ОУ в кв. Филиповци, София. В периода 20 март – 15 април 2012 г. Петър Илиев разработи хореографията “Машинен танц” с 21 деца, които избра от над 50 желаещи в училището. Танцът е подготвен само за 6 репетиции и с него е открит големия танцов спектакъл “Sneak Peek”, с който на Великден в Музикалния театър завършва проекта “Танцова работилница 2012”. Децата от 103-то ОУ не просто за първи път стъпиха в Музикалния театър, но и се изявиха на сцената му редом с участниците в “Танцова работилница” – ученици в националните училища по изкуствата, студенти по танцов театър, млади професионалисти от Операта и Музикалния театър, представители на различни танцови школи.

След това пилотно начало, инициативата продължава “ударно” през 2013 г. Тя ще срещне деца от различни социални кръгове, ще ги зареди с ритъм и музика, ще им разкаже за танцовото изкуство, ще ги научи да работят в екип и да влагат тежък труд, за да реализират успех, а именно – да зарадват публиката в България с един професионален и автентичен танцов спектакъл, посветен на интересна и важна тема.

Източник: Фондация “Танцово изкуство – Илиев”