Даниел Тичков: За да постигне успех, от един танцьор се изисква време, търпение и много труд

0
82
Даниел Тичков
фото: Svetoslav Nikolov

Даниел ТичковДаниел Тичков е само на 18 години, а вече има множество спечелени награди от редица танцови прояви. Една от последните му награди е голямата купа на националния танцов фестивал „Mall Galleria Dance Cup” в Бургас. Там талантливият представител на Национално училище за танцово изкуство заедно с партньорката си Даниела Туртуманова грабна публиката и журито с невероятно лирично изпълнение. С престижна награда танцовата двойка си тръгна и от изданието на фестивала в Стара Загора.

През пролетта на 2012 г. Даниел успя да впечатли и водещи американски танцьори, които бяха у нас по време на „Танцова работилница“, която се организира ежегодно от Фондация “Танцово изкуство—Илиев”. Така Даниел бе удостоен със стипендия за участие в летните интензивни курсове на Pacific Northwest Ballet School – една от петте най-добри танцови институции в САЩ.

BG Dancer: Здравей. Как си? как беше състезанието в Стара Загора?

Даниел Тичков
Mall Galleria Burgas

Даниел:  Здравейте, аз съм много добре. Състезанието беше страхотно, като изключим дългото чакане. Имаше и голяма конкуренция. Зрителите успяха да видят над 150 танца, които се изиграха в „Mall Galleria Стара Загора” в течение на 10 часа. Ние с Даниела се завърнахме със златни медали, които всъщност са специална награда за най-добър дуетен танц.

BG Dancer: В изданието на фестивала в Бургас спечелихте голямата купа. Как се чувстваш, след като преборихте над 140 танцьори от цяла България?

Даниел: За мен това е един незабравим момент в живота. Чувството е уникално и се надявам в бъдеще да имам още подобни моменти. Искам да отбележа, че това е първата ми голяма награда и пожелавам на всички, които се занимават с танци, да имат същата възможност като нашата.

BG Dancer: Как реши да се занимаваш с танци?

Даниел Тичков
фото: Svetoslav Nikolov

Даниел: Аз започнах да танцувам на 10 години съвсем случайно. Преди това не знаех какво означава да танцуваш и изобщо не съм се интересувал. Причината са моите родители и баба ми, които много обичам и съм им безкрайно благодарен за това, че ме записаха в Националното училище за танцово изкуство и за всичко, което са направили за мен!

BG Dancer: Какво ти дава училището?

Даниел: Национално училище за танцово изкуство ми помогна да разбера какво значи да танцуваш и там успях да науча много неща. На мен ми харесва да се занимавам с балет,  бил той класически, модерен, характерен. Най-много харесвам класическия балет, това  е едно много красиво изкуство.  Но за да постигне успех, от един танцьор се изисква време, търпение и много труд, както във всеки друг вид танци.

BG Dancer: Лесно ли се влиза в Националното училище за танцово изкуство? Как минава един учебен ден там?

Даниел: В училището се влиза с изпити по трите специалности – „Класически танц”, „Български танци” и „Модерен танц”. Всеки може да избира с какво иска да се занимава, може и да променя своя избор, ако реши, че това не е неговият стил или реши, че е по-добър в друго.

BG Dancer: По-колко часа на ден отделяш за танци?

Даниел: Всеки ден отделяме минимум по 4-5 часа за танци. Програмата е смесена, танците и учебните ни занятия вървят разбъркано, което е много удобно, защото имаме време за почивка от танците, но пък сме заети с ученето.

Даниел ТичковBG Dancer: Тази година, беше част от „Танцова работилница 2012” на Фондация “Танцово изкуство—Илиев”, която те награди със стипендия. Разкажи ни за Pacific Northwest Ballet.

Даниел: Безкрайно съм благодарен на фондацията, която успя да направи възможно всичко това за мен. Успях да се срещна с много добри танцьори, да обменя опит с тях, да живея с две прекрасни семейства. Половината време прекарах при американско семейство, втората половина бях при българи. Опитах да прекарам свободното си време, което не беше много поради интензивните курсове, в разглеждане на уникалния град Сиатъл. В Pacific Northwest Ballet School прекарах едни незабравими 5 седмици от живота си, за които даже не бях и мечтал! Като цяло училището успя да ми даде добро развитие, макар и за толкова кратко време. Даниел ТичковКакто и голямо вдъхновение за напред! Там успях да се докосна до стила на американския балетмайстор Баланчин, да танцувам в огромните зали на училището, да се запозная с известни преподаватели и да науча много от тях, дори и от самия директор, който преподава класически балет.

 BG Dancer:  За какво си мечтаеш, виждаш ли кариера в танците?

Даниел: Една от мечтите ми е да работя в компанията Pacific Northwest Ballet. Другите ми мечти са да посетя American Ballet Theatre (New York City)  и  Большой театр (Москва).