Нощната премиера на ARTeFACT събра почитатели на съвременния танц

0
76
ArteFact

ArteFactНай-новата продукция на Derida Dance – мултимедийният танцов пърформанс ARTeFACT, събра любители и професионалисти, изкушени от съвременните танцови изкуства. Макар и в късните часове на нощта, местата за дългоочакваната премиера бяха изчерпани дни преди представлението.

Нощният спектакъл ще се играе и занапред в новото пространство на Derida Dance Center на бул. Сливница 245, като следващото е насрочено за 16 ноември (петък) от 23 ч.

В публиката на танцовото събитие можеше да бъдат забелязани едни от най-добрите театрални критици в България – проф. Камелия Николова, д-р Асен Терзиев, Ангелина Георгиева и други. Сред гостите бяха още Мона Бърман, майка на новата американска посланичка в България – Марси Рийс, придружена от независимия изследовател и колекционер на съвременно изкуство Анандрупа и Асен Асенов, издател на списание „Едно” и продуцент на фестивала Sofia Dance Week.

ArteFact
Мона Бърман, Атанас Маев и Иван Шопов

След представлението Асен Асенов коментира: „Със своята работа хореографът Живко Желязков поставя съвременния танц в България на европейската танцова сцена, а последният му спектакъл ARTeFact е красноречиво доказателство за това, че независимите платформи в страната стават все по-успешни и революциите, които извършват, поставят все по-категорично въпроса за разпределението на публичните финанси за култура.”

Мона Бърман също сподели вълнението си след мултимедийния пърформънс. „Много ми хареса! Това е едно от най-добрите танцови представления, които съм гледала!”, отсече тя. Г-жа Бърман прояви специален интерес към танцьора – изключителната Джънгин Лий, и към автора на музиката Иван Шопов, като пожела да научи повече за тяхната работа.

ARTeFACT е мултимедиен танцов пърформанс, насочен към стремежа за формиране на нова идентичност чрез преодоляване на социални и културни граници. Той е резултат от специфичното светоусещане на съвременния артист-номад и травматичния му опит в процеса на търсене на възможности да бъде създател, а не продукт, в глобализирания свят. Умелата интеракция между визуална среда, звук и тяло позволява зрителят да се фокусира върху отделни етапи от действието и сам да създаде своето автентично преживяване.

Концепцията и хореографията са дело на Живко Желязков, а заедно с него в експерименталното изследване се впускат танцьорът Джънгин Лий от Южна Корея, визуалният артист Албена Баева и продуктивният музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

Реализацията на ARTeFACT е подкрепена от Община Варна чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчество” и е част от кандидатурата на морския град за европейска столица на културата през 2019 г.

Derida Dance работи за отваряне на българското културно пространство като привлича артисти от Европа и Азия за реализиране на съвместни проекти. За трите години от своето съществуване, първият център за съвременен танц – Derida Dance Center е припознат като надежден партньор в осъществяването на значими проекти, голяма част от които са с участието на доказани международни организации.

jivko_jeliazkovЖивко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Работи с балет „Арабеск” като гостуващ хореограф. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr.

Джънгин  Лий е родена в Сеул, Южна Корея. Учи съвременен танц в Kyung-Hee University, Южна Корея, където получава бакалавърска и магистърска степен. Работи с танцовия театър на Сеул, както и за множество международни танцови проекти. Занимава се с хореография и преподавателска дейност. През 2011 г. Джънгин Лий е поканена и да работи за компанията Derida Dance.

Спектакъла ще се играе още на 16.11 от 23ч. и на 24.11 от 21ч., за които можете да резервирате места от сайта на DDC. http://derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/