Кирил: Бурлеската може да е всичко, но не е пошла

0
71
balet 11

BG Dancer разговоря с Кирил Димитров и Петя Димитрова, които са част от Балет 11

Кирил Димитров
фото: disco.bg

BG Dancer: Здрасти, Кирил, как си?

Кирил: Здравейте! благодаря, добре съм. Но истината е, че съм и малко напрегнат /смее се/.

BG Dancer: Преди месец Балет 11 имаше огромен успех с Burlesque Sofia. Как ти хрумна идеята за спектакъла?

Кирил: Да, имахме страхотен успех. Вдигнахме много високо летвата и сега трябва да се преборим със самите себе си и да съумеем да задържим нивото. По отношение на идеята, тя възникна преди около 2 години, когато отидох да гледам бурлеска шоу в едно заведение, но с гости от чужбина. Стилът бурлеска е многопластов, всеки път може да е различен, да е представен от различна гледна точка. Точно този, който видях там обаче, малко ме разочарова, да си призная. Точно тогава реших, че бих могъл да опитам и аз да предложа нещо на българския зрител, с по-малко голота и пошлост, което именно не ми допадна в онова шоу.

BG Dancer: Предстои ново шоу, ще издадеш ли какво ни очаква на 8-миBurlesque Sofia ноември?

Кирил: Тук отговорът ми би трябвало да бъде „не“. Но ще ви споделя, че на сцената този месец двама мъже ще умрат по три пъти… Предполагам, че това звучи добре на дамите, които са набрали на половинките си , нали? /смее се/. На 8 ноември освен любимите хореографии от предходното шоу, зрителите ще видят и други, нови!

BG Dancer: Всъщност кой е Кирил Димитров? Виждали сме те в няколко танцови ТВ предавания, но как започна с танците?

Кирил: Започнах да танцувам много късно, на 19 г., в школата на балет „Тодес“, където се запознах с една от най-добрите танцьорки в България – Пламена Топалова. Впоследствие с нея тръгнахме по различни пътища, но съдбата отново ни събра заедно. След като студио „Тодес“ затвори, доста дълго време се лутах по различни танцови формации и балети, където всъщност се запознах и с останалите танцьори от балет 11. Най-голям опит и знания придобих, докато танцувах в балет „Арабеск“, както и през 4-годишното ми обучение в НАТФИЗ.

Кирил Димитров
фото: Асен Петров

BG Dancer: А как се запали по бурлеска танците?

Кирил: Аз съм запален по танците въобще, от всякакъв стил и епоха. Колкото и нескромно да звучи, владея голяма част от тях, винаги съм искал и ценял това у танцьорите – да бъдат универсални, да владеят повече от един стил. И затова съм супер доволен, че съм обграден точно от такива таньори. Никога не съм се съмнявал в тях, както и в нещата, които сме започвали да правим, защото за мен те са изключителни професионслисти!

BG Dancer: Какво точно е бурлеска? Според много хора става въпрос за стриптийз…

Кирил: Бурлеската е стил, който, както вече споменах, еKiril Dimitrov многопластов, провокативен, революционен , особено имайки предвид времето, в  което се заражда. Жените, които го изпълняват дразнят(tease-ват), съблазняват, провокират фантазии… Да, в бурлеската стриптийзът присъства, но той е представен като етюд, като един перформанс, който може да е всичко, но не и пошъл. Може да е абсурден , но не вулгарен. Аз мисля, че The Pussycat Dolls бяха първите, които накараха света да заговори за бурлеската отново. Кристина Агилера и филма „Бурлеска“ вече го накараха да истеряса по темата. В началото наричаха мацките от Pussycat Dolls стриптизьорки заради клуба, от който излязоха, а те всъщност си бяха бурлески!

BG Dancer: Как ти хрумват хореографиитеи какво те вдъхновява да ги правиш?

Петя Димитрова
Time Out Event Agency/Creative Visual Solutions

Кирил: По-скоро искам да кажа какво ме кара да сваля и поставя даден танц, направен от велик хореограф. В Sofia Burlesque част от хореографиите са едно към едно с оригиналите, което, повярвайте ми, може да е по-трудно от поставянето на нови. Изисква се много повече време да ги свалиш стъпка по стъпка, освен това и да накараш останалите да ги изтанцуват. Повярвайте, ужасно трудно е улавянето на характера, защото едно е да бъде поставено от хореографа в залата, а друго е да го гледаш на лошо качество в интернет и да пресъздадеш точно движението на тялото в конкретния момент. Разбира се, имаме и авторски танци в спектакъла, единият от които всеки път кара публиката буквално да замлъква.

BG Dancer: Могат ли бурлеска танците да се развиват у нас? Имаме ли достатъчно добри танцьори?

Кирил: Разбира се, че има. Има безкрайно талантливи танцьори в България, но за съжаление ще трябва да захвана една много болна за мен тема. Не искам да звуча като някой, който обвинява или търси съчувствие, затова само ще кажа, че нашата държава е обрекла артистите си да изкарват препитанието си по дискотеките и нощните барове. В 99% от случаите има неизяснени отношения за труда, заплащането и т.н.

balet 11BG Dancer: Разкажи ни за Балет 11. Как се заформи идеятата и кои са Балет 11?

Кирил: Е, тук вече ще трябва отделно интервю за историята ни! /смее се/. Накратко – събрахме се за един друг проект преди години, за който (меко казано) останахме излъгани и разочаровани, чак заведохме и дело. Толкова беше силно стиковането между нас и желанието за работа, че просто решихме да останем заедно. Има, разбира се, някои промени от първоначалния състав. Към момента сме шест жени и трима мъже.

BG Dancer: За какво мечтаеш?

Кирил: Напоследък се улавям, че по-скоро си поставям цели, а не гоня мечти. В този ред на мисли, една от целите ми е тези момичета и момчета да получат това, което заслужават – и уважението, и възхищението, но и цената, която заслужават. Дали тук, дали в чужбина, просто искам трудът им да им бъде обезпечен реално!

Следващото участие на Балет 11 е в Burlesque Sofia, който се организира от Time Out Event Agency. Започва в 21:30, а мястото е столичния клуб “The Gold”.