Ekzarka: Хип-хопът е култура и начин на живот, след което танцов стил!

0
91
Ekzarka JAM ON IT
снимка: Иван Топлийски

Ekzarka
фото: Михайл Новаков

Костадин Екзаров, познат още като Екзарка, e роден в гр. Смолян и е неизменна част от Sleepwalkingz Crew, въпреки че представя още и True Rokin Soul worldwide, Balkan Mafia, Pop&Roll и JAM ON IT Festival. Занимава се с breaking от 1999 г. Тренирал е таекуон-до в продължение на 5 години, което играе важна роля във формирането на уникалния му bboy flavor. В същия период е част от танцовите формации “Най” и “Зареница” в гр. Смолян с хорограф Марияна Йосифова, в които има възможността да научи повече за българските фолклорни танци. През годините е посещавал редица международни семинари по breaking, popping, locking и house dance, като не спира да се развива, учи и усъвършенства и до днес. Участвал е в много танцови битки, различни перформанси, улични представления и театрални работилници. Бил е ученик на едни от най-добрите представители на уличните стилове в Европа и Америка.

BG Dancer: Здрасти, как беше лятото за теб повече танци и по-малко почивка или обратното?

Ekzarka: Здравейте, радвам се, че имам възможността да споделя малко повече за мен и нещата които правя, пред аудиторията на bgdancer.info. Лятото за мен беше незабравимо! Имах прекрасната възможност да попътувам и да споделя тези хубави моменти с един светъл ангел, който е част от моя живот.  Танците не липсваха, но в едно по-спокойно и по-непринудено темпо, по-скоро експериментално, отколкото сериозни репетиции или занимания по даден проект. Но в крайна сметка човек има нужда и от вдъхновение, за да продължава напред. В този ред на мисли лятото за мен бе зареждащо и изпълнено с енергия, каквато човек би трябвало да търси постоянно в живота си!

BG Dancer: Разкажи ни как започна с танците и кое те мотивира да се отдадеш на уличните танци?

Ekzarka
снимка: Личен Архив

Ekzarka: Тук ще трябва да се върна доста назад във времето, може би средата на 90-те години, когато нямаше интернет, нямаш различни телевизии и информация. Когато си от един малък и красив град, какъвто е Смолян, нещата стават някак си естествено. По това време имаше различни занимания за деца – бойни изкуства, спортове, танци, музика и театър. Тук идва момента, в който трябва да благодаря на родителите ми, затова че ме пратиха на тренировки по Тае-Куон-До. Там разбрах какво е ВОЛЯ и винаги ще съм благодарен за това на учителя си Кремен Красин! Това бяха първите ми стъпки към движението, беше около 1994 г. В същото време малко по малко се прокрадваше информация за брейк танци и че някой се върти на главата си, прави неща, които се казват „паяк“, „хеликоптер“, „точка“ и „гумен кръст“ и това ме заинтригува повече от всичко. След като по „Канал 1“ пуснаха двете серии на „Breaking“, за мен това беше достатъчно да разбера, че искам да пробвам, да се науча и да се занимавам с тези танци! Оттогава е и връзката ни с Ивайло Василев и Руси Йосифов, които и до ден днешен са мое вдъхновение, мои учители и мои братя. Заедно започнахме да се събираме и да имитираме видяното от тези два филма. Всичко беше на базата на опит и грешка. Постепенно се появиха и други клипове, филми, състезания, от които се вдъхновявахме. Това бяха филми като „Beat Street“, частта от филма „Flash Dance“, в която „Rock Steady Crew“ танцуват на улицата, по-късно „Style Wars“, видеото на „RUN DMC – It’s like that“, клиповете на “Flying Steps” по VIVA и така нататък. Дойде моментът, в който започнахме да се събираме по-често и заниманията станаха по-редовни, това се случи през зимата на 1999 г. Оттогава до днес…

Sleepwalkingz Crew
снимка: Теодора Лилян

BG Dancer: Кои са Sleepwalkingz?

Ekzarka: Sleepwalkingz Crew са втора генерация брейк танцьори от град Смолян. Доколкото ми е известно, всичко е започнало в средата на 80-те години, когато в Смолян е имало група от около 20 танцьори, момчета и момичета, носещи името Sleepwalking. Това, което знам със сигурност е, че те са били едни от първите в България, танцували такива танци, защото сами разбирате какво означава да танцуваш американски танци по времето на тоталитарен режим. Продължавайки напред, няма как да пропусна имена като Димитър Тачев, Красимир Ризов, Сребра Сиракова, DJ Руди и г-н Корчев, които бяха наше вдъхновение и едни от първите ни учители, дори и за много кратък период – това са Sleepwalking Смолян!

През 2000 г. след първото ни състезание Bboys Breakdown 1 аз, Руси Йосифов, Ивайло Василев, Христо Русев, Пламен Янев, Христо Асенов, Георги Иванов, Любомир Алексиев (малко по-късно и Боян Бехливанов), се събрахме решихме да поискаме името Sleepwalking от старата школа в Смолян. Срещнахме се с някои от тях и те приеха с усмивка новината, че името ще продължава да живее в наше лице – нарекохме се Sleepwalking 2. Малко по-късно „двойката“ символично премина в „Z“ и ето ни сега SLEEPWALKINGZ CREW!

Sleepwalkingz
снимка Личен Архив

Това са хората, които са част от моето голямо семейство! Те са тези, с които имам възможността да пътувам, да научавам, да печеля и губя, да се уча да бъда добър човек! Това са повече от 15 години, в които ние градим заедно и работим за това да бъдем добър екип. Няма да разказвам в какво сме участвали, къде сме били защото до 2006 г. имахме един списък с всички наши изяви, включително – батъли на три континента, участия във всякакви формати, състезания, семинари, перформанси и т.н. който взе да става отекчително дълъг и спряхме да се занимаваме с него. Който трябва, знае за какво говоря!

Днес нещата са малко по-различни, самите ние се променяме, а оттам и съществото, наречено Sleepwalkingz, също. Сега сме малко по-далече един от друг, но знам, че това е само физически. Духовно ние сме свързани вероятно от стотици, може би и хиляди години, така че такава връзка не изчезва, тя може да става само по-силна!  А покрай някои от нас започнаха да щъкат малки-големи хора, които дават нова енергия, ново начало и нова мотивация, които вероятно ще са третата генерация Sleepwalkingz! Бог знае!

BG Dancer: А кои са Pop & Roll?

Pop&Roll
снимка: Димо Димов

Ekzarka: Когато говорим за танцова-артистична компания в България, включваща в себе движението от съвременния танц през социалните танци (breaking, popping, locking, house dance и т.н.) до експерименталните възможности, може би това е единствената група, която събира в себе си едни от най-добрите танцьори, артисти в страната! Тук не става въпрос за група по „MTV танци“ (смее се), не става въпрос за балет еди-кой-си, а за хора, отдадени на това изкуство! Защото Pop&Roll са преди всичко танцьори в пълния смисъл на тази дума. Тези хора са „гладни“ и „жадни“ за знание, не спират да се учат и го правят както трябва. Както се казва в България – “Ние обичаме да пием вода от извора”. Ние търсим и не спираме да търсим знанието, изследваме танца и музиката и експериментираме с това, което имаме. Ние сме ученици и винаги ще бъдем. Няма да говоря повече за нас, съвсем скоро всички, които искат ще могат да видят, чуят и преживеят всичко това, което имаме да кажем в рамките на един…….!

Ekzarka JAM ON IT
снимка: Иван Топлийски

BG Dancer: Ти си един от организаторите на JAM ON IT (www.jamonit.bg). Какво да очакваме догодина?

Ekzarka: Както каза Руси в един разговор преди години, JAM ON IT е „ИСКРИЦА“! JAM ON IT се роди от чистата енергия. Сега JAM ON IT иска да си почине от всичко, за да се завърне в родното си място – Родопите, за да засияе отново в лицата и сърцата на хилядите му приятели от цял свят!

BG DancerКой е твоят стил? Повече те засичаме на брейк битките?

Екзарка: Моят стил е „Sleepwalkingz Стил“! Вдъхновен от бойните изкуства, вдъхновен от природата, вдъхновен от братята ми в тази група. Повечето от вас ме засичат на брейк битки, други в театрални работилници, трети на улицата – предпочитам да не слагам граници в това, което правя. Не е важно дали съм bboy или не – аз предпочитам да се наричам човек на движението и танца! 

BG Dancer: Имаме ли достатъчно добри танцьори в България и от къде се учим?

Еkzarka at Ghetto Soul Germany 2007
снимка: www.break.pl

Ekzarka: Ще стане много сложно, ако трябва да отговоря истински и честно на този въпрос. Ще кажа – да, в България има талантливи и много добри танцьори, дори се радвам, че имам възможността да познавам повечето от тях. Но ако кажа, че са достатъчно, това няма да прозвучи мотивиращо! Колкото и добри танцьори да има, ние не трябва да спираме да се учим и да търсим знание. Лично аз и хората около мен предпочитаме да научаваме за танците и музиката от хора като Ken Swift, Maurizio, Mr. Wiggles, Caleaf Sellers, Venum, Teknyc, Zoo Real, George Groove, Sandeep, Alien Ness и още, и още. Не е лесно да се стигне до тях, но ако човек иска и търси, той намира.

BG Dancer: Преди всички танцьори се учеха от улицата. Сега има доста школи, които структурирано преподават този вид танц и култура?

Steetshow-Frankfurt-
снимка: личен архив

Ekzarka: Преди всички се учехме един от друг. Така че каквото можеш да видиш оттук-оттам, взимаш и пробваш. Добре е обаче в един момент да разбереш, че има и други начини. Да разбереш, че има една цяла култура, в която хора от различни поколения се опитват да запазят истинските ценности на феномена наречен „HIP HOP“. Тук веднага трябва да подчертая, че говорим за култура и начин на живот, начин на изразяване, а не за танцов стил! Танцовите школи се появиха от няколко години насам и повечето не преподават култура, а хореографиите на инструкторите си, като в повечето случаи самите те не осъзнават, че това няма нищо общо с ХИП ХОП културата! Това малко по-малко започва да става една машина за пари и хората бъдейки там, се чувстват по-близо до всичко това, което е “изкривено” в момента от медиите и се налага като ХИП ХОП! От личен опит виждам как някои идват в залата по брейк танци с идеята, че трябва да научат хореография, но не са достатъчно мотивирани да се учат на основите на тези танци. При нас не беше така, никой не ни буташе в залата на сила – ние отивахме с желание, с любов към това което правим. Мога да спомена имената на групи като Sleepwalkingz Crew, Art From The Heart, Monstribe, Trouble Makers, Makossa Nostra, Flowtron, Electric Force, No Name Crew, Школата ни Христо Андонов от Бургас и може би още няколко, които продължават нашата мисия, а именно да разпространяваме истинския облик на ХИП ХОП културата в България!

BG Dancer: Последния bboy breaking беше на ON! Fest и ти беше в журито. Как ти се сториха танцьорите?

Ekzarka ONfest judge
снимка Димо Димов

Ekzarka: Много е специфично, когато стане дума за състезания и жури. В един момент съм жури, в друг момент оценяват мен, въобще малко е напрегнато. Предпочитам да няма толкова битки, а повече партита, на които всички тези танцьори да се събират и да се забавляват. Защото в крайна сметка тези танци са възникнали именно там, където хората са споделяли радостта си от музиката. Както се казва, това са социални танци в своята основа и е добре всеки танцьор на „улични стилове“ да го разбере и да го има предвид!

Относно нивото на последното състезание мога да кажа, че останаха малко истински крюта, които да репрезентват на много високо ниво, както беше до преди няколко години. Надявам се „апетитът“ на по-младите да се върне и да започнат да обикалят из Балканите, из Европа, из Щатите, така както го правехме ние, така както продължаваме да го правим. Защото там се учиш, там се мотивираш, там печелиш, там губиш, там срещаш учители, там разбираш до къде си стигнал и накъде трябва да продължиш. Не на последно място, всички трябва да дават своя респект на поколенията преди тях, защото изгуби ли се нишката, после нещата много трудно стават такива, каквито са били!

BG Dancer: Какво да очакваме от теб в бъдеще?

Ekzarka: Какво да очаквате от мен в бъдеще… вероятно… неочакваното! Искам да благодаря на всички наши хора за подкрепата през годините, няма да ги изброявам, много са! С тях се усещаме и без да си говорим се разбираме! Останете с любов!

[youtubegallery]

[/youtubegallery]